Nieuws Actueel

Van Haren verkoopt weer recordaantal schoenen

Terwijl het ene na het andere schoenenbedrijf het loodje legt, blijft Van Haren schoenen in Waalwijk records schrijven. Nog nooit verkocht het Brabantse schoenenbedrijf zo veel schoenen als vorig jaar.

Peter Scholtes 19 februari 2016

Schoenen rek winkel

In totaal gingen er in 2015 bij Van Haren 6,6 miljoen schoenen over de toonbank, een groei van 3 procent ten opzichte van het recordjaar 2014. Ook de omzet van de Waalwijkse schoenfabriek steeg opnieuw, met 6,7 procent naar 160,3 miljoen euro. Ter vergelijking: de gemiddelde omzetgroei in de Nederlandse schoenendetailhandel was vorig jaar 1,8 procent.

ServiceDirecteur Joost van Disseldorp van Van Haren is trots. De vraag hoe het bedrijf het hem toch flikt wordt hem vaak gesteld. De visie van Van Haren is even helder als simpel, zegt hij: wees klantvriendelijk. Algemeen directeur Krein Bons van Van Haren weet dat dat wel erg simpel klinkt, maar goede service is volgens hem toch echt de sleutel.

Chatsessies Van Haren houdt chatsessies met klanten en heeft testpanels waar klanten kunnen aangeven wat ze vinden van draagcomfort, pasvorm, reclame en acties. Daarnaast krijgt al het verkooppersoneel sinds vorig jaar een opleiding. Goede winkels, goede producten en goede handelskanalen, moeten volgens Krein Bons vanzelfsprekend zijn. "Alleen met service en goed personeel maak je het verschil.” En Bons kan het weten. Het waren immers niet altijd mooie jaren voor Van Haren. In 1998 en 1999 stond het bedrijf er niet veel beter voor dan schoenenketens die het uiteindelijk niet redden. Van Haren redde het net wel en gooide het roer om.

Schoenenbranche en Van HarenDe afgelopen twee jaar ging een ongekend groot aantal schoenenketens ter ziele. Scapino, Manfield, Dolcis, Invito, Schoenenreus, House of Shoes en Van Dalen schoenen redden het niet. Verschillende merken hebben inmiddels wel een doorstart gemaakt: Manfield werd overgenomen door branchegenoot Sacha en ook Scapino en Dolcis vonden een nieuwe eigenaar. In tegenstelling tot schoenenwinkels in crisis floreert Van Haren schoenen uit Waalwijk als nooit tevoren. Het bedrijf, ooit in 1929 in Waalwijk begonnen, heeft inmiddels 142 winkels en 1.390 medewerkers. Sinds 1985 is Van Haren onderdeel van de Duitse Deichmanngroep. De omzet van dat bedrijf groeide afgelopen jaar van 4,9 naar 5,3 miljard euro.