Nieuws Actueel

Van kano op Urk tot superjacht in Monaco

Vabo Composites kaapte één van de belangrijkste Flevopenningen weg, voor toponderneming en innovatie. Voor het grote publiek is het een anoniem bedrijf. Achter het succes zit een directeur die ooit op Urk kano's ontwierp en nu meewerkt aan de bouw van de allergrootste luxejachten.

Van onze redactie 6 mei 2016

Vabo arnold vaandrager

Zelfs in de vergaderruimte van Vabo Composites ruikt het naar composiet. In de werkplaats leggen medewerkers de laatste hand aan een jacuzzi voor een superjacht. "Elk ontwerp is anders, de buurman in Monaco mag niet hetzelfde bad hebben", zegt directeur Arnold Vaandrager tegen het AD.

Aan ambitie ontbreekt het Vaandrager niet. "We gaan het gaspedaal induwen." Handenarbeid zal steeds minder worden. "Binnen twee jaar staat hier een robot. Nu is Vabo nog ambachtelijk, daarmee verover je de wereld niet."

WereldwijdVabo wordt wereldwijd ingeschakeld bij de bouw van superjachten en marineschepen. Composiet wordt ook gebruikt in de lucht- en ruimtevaart, maar daar blijft Vabo weg. "Nautica is onze wereld", stelt Vaandrager.

VisserijLang voor Russische miljardairs en Arabische oliesjeiks aanklopten voor hulp bij de bouw van hun nieuwste superjachten, had Vaandrager met een vriend een bedrijf op Urk. Ze bouwden kano's van polyester. Ze stortten zich daarna op de visserij. "We maakten koelruimtes uit composiet voor de vissersschepen."

In 2007 kreeg de visserij het zwaar. Vabo verhuisde naar Emmeloord en legde zich toe op ontwikkeling van materiaal voor luxejachten en marineschepen.

SneeuwbaleffectTrots toont Vaandrager een foto van zo'n jacht. "Ruim 150 meter lang, top 5 in de wereld. Wij hebben de navigatiemast gemaakt. Een 10 meter hoge mast, die wij in Emmeloord maken, moet op het scheepswerf tot op de millimeter passen, anders zit het erop voor ons." Maar succesvolle opdrachten zorgen voor een positief sneeuwbaleffect. Het gaat Vabo voor de wind. Naast twee jacuzzi's liggen er scheepsdeuren in de werkplaats. "Die zijn voor Italiaanse mijnenvegers. We versloegen er een Noorse en een Italiaanse concurrent voor."