Nieuws Actueel

Van kroegtijger tot paleo-kok

Vroeger lachte hij zijn broer Martin uit om zijn gezondheidsmanie. En moet je Remko Schippers nu zien. "Paleo is een levensstijl."

Marjon Kok | Foto: Reinier van Willigen 29 maart 2016

Paleo reinier van willigen

Hij had een burnout. "Een flinke." 23 jaar horeca, nachtleven en altijd maar voor iedereen klaarstaan hadden Remko Schippers (44) gesloopt. Hij gaf zichzelf een jaar de tijd om zijn leven om te gooien. "Mijn broer Martin was al jaren bezig met paleo. Als we op vakantie gingen nam hij zijn eigen potje kokosolie mee, quinoa en ingrediënten voor fruitshakes. Daar moesten wij vreselijk om lachen. Maar ineens dacht ik: Martin zag er altijd al veel beter uit dan ik. Vol energie en levenslust. Laat ik ook eens proberen te leven volgens de paleo-stijl..."

LifestyleDat was minder makkelijk dan hij het nu zegt, lacht Remko Schippers. "Ik moest afscheid nemen van mijn kroegvrienden en van de manier waarop ik gewend was te leven." Paleo is geen dieet, zegt hij, maar een lifestyle: alles biologisch, geen geraffineerde suikers, geen snelle koolhydraten, geen zuivel. Maar wat hij de grootste uitdaging noemt: geen alcohol. "Ik ben ook gaan sporten. Binnen vier maanden was ik 18 kilo afgevallen." Beter nog; hij voelde zich een ander mens. "Gezond, in balans. Ik zat veel beter in mijn vel."

ProfessioneelNa het jaar dat Remko Schippers zichzelf gunde, begonnen mensen te vragen: Wat is er met je gebeurd? "Puur voor de lol ben ik op Facebook gaan bloggen onder de naam Paleo Bro's. Elke dag een recept dat ik zelf bedacht. Met foto's van de gerechten." Meteen maar professioneel, want hij is een enorme perfectionist. "Dat betekende dat ik het eten ook mooi wil stylen en presenteren. Tegen de tijd dat ik het op de foto heb, is het koud. Ik eet bijna nooit warm..."

Wat begon als een geintje is een serieuze zaak. Twee jaar geleden had Remko Schippers tweehonderd volgers, nu bijna 16.000. En het mag groeien, want hij heeft een missie. "Ik wil laten zien dat gezond heel lekker kan smaken. En laten zien dat het ook anders kan. Als je goed voor jezelf zorgt, zit je goed in je vel. Dat straal je uit, je ziet het aan alles."

BedrijfInmiddels geeft Remko ook lezingen en kookt hij bij mensen thuis. Kookdemonstraties van vijf gangen en intussen vertelt hij over paleo. "Het is een heel bedrijf geworden. Dit past bij mij. Het gastheerschap zit in mij."

Hij droomt van een eigen restaurantje. In Enschede. "In Amsterdam, waar mijn broers Nico en Martin wonen (en spelen in het Concertgebouworkest, red.) zijn er genoeg die gezond, biologisch en lekker eten op de kaart hebben staan. Hier nog veel te weinig." Maar eerst probeert hij het uit in de partylocatie van een vriend: De Jaargetijden in het Volkspark. Komend weekend opent hij daar zijn pop-up restaurant voor één avond. Een latere datum volgt.

FamilieSamen met zijn broers Martin en Nico kookt hij met Pasen voor de familie. Ze proberen de recepten die Remko heeft bedacht voor het restaurant uit. "We koken altijd al graag samen. Onze familie is heel hecht. Op de familie-app hebben we het vaak over eten." Dat was vroeger al zo, zegt hij. Hij kan zich niet herinneren dat er ooit een patatdag was in huize Schippers in Glanerbrug, of dat er uit een zakje werd gekookt. "En er stond ook geen cola in de ijskast. Oma Schippers kookte veel, als mijn ouders aan het werk waren. Altijd vers, altijd lekker. Mijn vader had een moestuintje. Ik hielp hem daar graag."

Wat eten we morgen, is nog steeds op de vakanties die ze samen doorbrengen de grote vraag. "En als we uit eten gaan zoeken we de restaurantjes zorgvuldig uit." Mooi dat hij er zijn werk van heeft kunnen maken, zegt hij. Al leek het er even op dat Remko net als zijn broers de klassieke muziek in zou gaan. "Ik speelde klarinet, niet onverdienstelijk. Maar bij ons thuis is het: wat je doet, doe je goed. En ik voelde meer voor horeca."

Meer informatie over het pop-up restaurant en Remko Schippers: www.paleobros.nl