Nieuws Actueel

Waterbesparende boxershorts

Met oude overhemden nieuwe boxers maken. Door geen nieuw katoen te gebruiken heeft Van Hulley al 2,2 miljoen liter water uitgespaard. Vorige week kreeg het bedrijf nog de 'televizierring' voor duurzame bedrijven tijdens het World Economic Forum in Davos. Reden genoeg voor de Volkskrant om bij Van Hully op bezoek te gaan.

Tekst: Nanda Troost | Beeld: Raymond Rutting 25 januari 2016

Waterbesparenmetboxershorts1065

De boxershort van Van Hulley is er een met een verhaal. In meerdere opzichten. Eerst Van Hulley zelf, waarvoor het idee misschien wel zo'n twintig jaar geleden al aan de keukentafel bij Jolijn Creutzberg (53) is ontstaan. “Mijn man had een overhemd dat versleten was, maar toch niet weg mocht. Met veel plezier heb ik er destijds een boxershort van gemaakt. En als ik zoiets leuk vind, zijn er vast meer die dat vinden. Dat idee heeft een paar jaar liggen sudderen.”De circulaire economie heeft het tij mee, erkent Creutzberg. "Vintage is nu hip, vijftien jaar geleden dacht iedereen aan geitenwollensokken. Nu willen we de wereld beter nalaten dan we hem hebben aangetroffen. Tot dusver hebben wij 2,2 miljoen liter water uitgespaard doordat er geen katoen hoeft te worden verbouwd. Pesticiden zijn zo ook niet nodig."

Een andere trend is dat mensen op zoek gaan naar het persoonlijke in een wereld die steeds groter en anoniemer is geworden. "Zo laat een vrouw die weduwe is geworden voor haar zoon een boxershort maken van het overhemd van zijn vader. Een ander wil een boxer van het overhemd dat hij aan had tijdens zijn eerste sollicitatiegesprek. Soms zijn klanten gewoon heel praktisch: het gekochte bloesje zit niet lekker of past niet meer."

Een unieke stars and stripes-boxer is vorige week opgestuurd naar president Obama. "Het was leuk geweest hem in Davos tegen te komen, maar je weet dat dat soort mensen wordt afgeschermd. Maar naar aanleiding van de prijs hingen Britse kranten al aan de telefoon. Dus wie weet wat ervan komt. Gelukkig kunnen we met onze naam uit de voeten: Van Hulley - inderdaad van hullie en zullie - zou zo de grens over kunnen."