Nieuws Actueel

Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten vanwege regeringsplan

Energiebedrijf Vattenfall schort de aanleg van nieuwe warmtenetten voorlopig op. Ook breidt het bedrijf bestaande warmtenetten niet verder uit. Aanleiding is het voornemen van het ministerie van Economische Zaken om voortaan alleen gemeenten of andere publieke instanties zeggenschap te geven over die warmtevoorziening voor huizen en bedrijven.

ANP 20 oktober 2022

ANP201022129 1

Vattenfall kon niet direct zeggen hoeveel projecten worden geraakt door de opschorting. Lopende projecten maakt het bedrijf wel af.

Het ministerie wil met verplicht publiek eigendom van warmtenetten gemeenten meer regie geven bij de ontwikkeling van warmtenetten, schrijft Vattenfall. Maar het steekt het van oorsprong Zweedse bedrijf dat private partijen wel investeringen en financiële risico's moeten dragen voor warmtenetten, zonder de belangrijke beslissingen te kunnen nemen over die infrastructuur.

Doelstelling

Vattenfall vindt het ook onduidelijk wie in de toekomst eigenaar zal zijn van bestaande warmtenetten. Daarom investeert het bedrijf nu niet in de verdere uitbreiding van die netten, die onder andere de verwarming van 150.000 huishoudens verzorgen.

De ingreep van Vattenfall maakt het mogelijk moeilijker om aan de doelstelling te voldoen dat alle Nederlandse woningen uiterlijk in 2050 van het gas af zijn."Gemeenten werken meestal met een termijn van maar vier jaar, terwijl wij voor investeringen in warmtenetten werken met periodes van twintig tot dertig jaar", laat een woordvoerster voor Vattenfall weten. "2050 klinkt heel ver weg, maar we moeten nu al stappen zetten."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws