Nieuws Actueel

Veel bedrijvigheid in woonwijk Uden-Zuid

Overdag lijkt het alsof de wijk Uden-Zuid op de slaapstand staat. Je zou het niet zeggen, maar toch is er ook bedrijvigheid. Achter veel deuren wordt gewerkt door bewoners die een eigen zaak aan huis hebben, zo schrijft Het Brabants Dagblad.

Paula van Hout | Foto: Jeroen Appels / Van Assendelft 30 augustus 2016

Zaak aan huis 1065

De scholen zijn nog niet begonnen, dus veel gezinnen die op Uden-Zuid wonen, zijn nog weg. Misschien is het daarom nog stiller dan anders, wanneer iedereen aan het werk is. Maar niet alle bewoners vertrekken 's ochtends om aan de arbeid te gaan. Ook in de wijk zelf is veel bedrijvigheid. Lang niet alle bedrijven zijn zo goed herkenbaar als die bij binnenkomst aan de Verlengde Velmolen. Maar, ze zijn er wel.

InspiratieDichter Maarten van den Elzen woont en werkt aan de Patrijsweg, op de Hoenderbosch, zoals het buurtschap oorspronkelijk heet. Daar, aan de rand van wat nu Uden-Zuid is, heeft zijn familie generaties lang het eelt op de handen gewerkt. In de smederij, op de molen en op het land. In het ouderlijk huis is nu uitgeverij Hoenderbossche Verzen gevestigd. "Voor mij is het vanzelfsprekend om hier te werken, geïnspireerd door mijn voorouders."

In 2000 schreef de dichter een ode aan zijn geboortegrond waarvan enkele regels op een bruggetje aan de Morgenweg te lezen zijn: 'Onder onze voeten schuilen sporen van ratelende boerenkarren en handen wroetend op zoek naar voedsel.'

Ook al groeien op de velden rondom de wijk asperges en maïs, er zijn nog maar weinig actieve boeren over.

Hun grond is ingenomen door burgerlui zoals Saskia Verbruggen van kapsalon Het VisieOn en haar man Geert Hommeles. Aan de Hoenderweg is het reclamebord opvallend, de salon niet. Die is sinds 1997 gevestigd in een bijgebouw van de oude boerderij. "We wilden eigenlijk zelf bouwen. Tot we op deze leegstaande boerderij werden gewezen. Ik had een zaak in Beneden-Leeuwen en begon hier opnieuw. Toch heb ik geen 'buurtsalon'. Ik werk ook veel buiten de deur zoals in Hilversum voor tv. Maar, het voelt hier goed. Het is hier gewoon heel goede grond om op te werken."

Dat vindt ook huisarts Hans Bolmers. Hij kwam in 1993 aan de Hoenderweg wonen en verbouwde daar een oude boerderij voor zijn gezin met vier dochters en een praktijk. "Op de gok. Ik begon hier zonder één patiënt. Dat wil niet zeggen dat ik nu alleen patiënten uit de wijk heb. Uden kent de naam Bolmers ook buiten Uden-Zuid. Maar de groei van Uden-Zuid heeft zeker aan ons succes bijgedragen."

TijdsbeeldMartijn van Lanen is met zijn reclamebedrijf Soul Good gevestigd aan Muntmeester. Al ruim vijf jaar timmert de Udenaar daar aan de weg. "Met een computer, scanner en printer kom ik een heel eind. Ik kan dit werk overal doen. Ik ken er wel meer hier in de buurt die thuis werken. Dat past gewoon bij deze tijd."

Het bedrijf van Ellen Timmermans aan de Morgenweg heet 20-20. Ze maakt daar sinds twee jaar leren tassen in haar kleine atelier. "Deze ruimte was eigenlijk bedoeld als speelkamer, maar is nu mijn werkplek. Het heeft niks met Uden-Zuid te maken. Ik maak bijvoorbeeld heuptasjes voor de stichting Hulphond in Herpen. Trainers stoppen er brokjes in waarmee ze honden belonen. Wij waren zelf ooit gastgezin voor een hulphond en zo ben ik op dat idee gekomen."

Op een huis in de straat Garf hangt een bord: Hoofd Fysio. Sinds 1996 werkt Monique Goossens daar al. "We kozen toen niet voor de wijk, maar voor een huis met kantoor/praktijkruimte. Achteraf blijkt dat een goede keuze."