Nieuws Actueel

Veel meer valse eurobriefjes ontdekt, vooral slechte kwaliteit

In Nederland zijn het afgelopen jaar veel meer neppe eurobiljetten ontdekt dan een jaar eerder. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) komt dat bijna volledig door slechte vervalsingen van 100 en 200 eurobiljetten. Met biljetten van 50 euro, die internationaal gezien het vaakst worden vervalst, wordt in Nederland de afgelopen jaren juist steeds minder vaak gefraudeerd.

ANP 30 januari 2023

ANP300123139 1

In totaal werden in Nederland afgelopen jaar 38.200 valse eurobiljetten ingenomen, een toename van 47 procent. Wereldwijd waren dat er 376.000 (plus 8 procent). Volgens DNB is de kans op het ontdekken van een vervalsing klein, met een totaalaantal van 29 miljard eurobiljetten in omloop.

DNB spreekt van een vervalsing van zeer lage kwaliteit als er maar weinig van de echtheidskenmerken van een origineel biljet zijn geprobeerd na te maken. De fraude kan in deze gevallen makkelijk worden ontdekt. De afgelopen jaren zijn de vervalste biljetten steeds vaker van deze slechte kwaliteit. In 2022 waren deze goed voor twee derde van alle vervalsingen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws