Nieuws Actueel

Veel nieuwe ondernemers in de Nieuwstraat Deventer

Minder leegstand en meer nieuwe winkels. Die positieve ontwikkeling in de binnenstad van Deventer, doet zich - nu de economie aantrekt - ook voor in de Nieuwstraat. Vooral in het eerste stuk van straat, het deel richting de Stromarkt. En dat na moeilijke jaren voor de aanloopstraat naar het stadscentrum. Dit meldt De Stentor.

Martijn Ubels | Foto’s: Ronald Hissink 16 januari 2017

Central kitchen deventer

Horeca/voedsel populair

Opvallend is dat relatief veel kwalitatief sterke zaken in de categorie horeca/voedsel de laatste anderhalf jaar in de Deventer straat zijn neergestreken. Inclusief banketbakker Lentelink, op een paar stappen van de straat. De aantrekkingskracht van die zaak op het publiek noemen ondernemers als een oorzaak van opleving. Ook zijn panden in de Nieuwstraat aantrekkelijk door de lage huren en omvang, niet te groot voor startende ondernemers. Dat is een verschil met bijvoorbeeld de kop van de Lange Bisschopstraat.

Een aantal ondernemers geeft aan dat de keus op de Nieuwstraat viel mede om de nieuwbouw van de bibliotheek, vlakbij op de Stromarkt, die in 2018 opent.Er komen nieuwe ontwikkelingen aan. In de panden waar het naar de Engestraat verhuisde Senses of Living zat, komt De Ontmoeting. Dat is een particulier initiatief, in samenwerking met een aantal Deventer kerken.

Kledingbeurs

De Ontmoeting zit nu op de Brink, in een bijruimte van de synagoge, die nog steeds op de nominatie staat om te verkopen. Initiatiefnemer Albert Jan Cloo: ,,Dan zouden wij ook wegmoeten. Maar hoofdreden om te verkassen is dat de ruimte te klein wordt. We willen meer in de loop zitten met onze kledingbeurs. Nieuw is dat wij doorgaan met christelijke boekhandel Manna, die is gestopt aan de de Boxbergerweg.''

Naast De Ontmoeting opent Mathilde Rox van Senses of Living een productie-atelier.Op nummer 65 komt Mister Sushi en op nummer 33 opent binnenkort een schoonheidssalon. Het pand op nummer 18 wordt nu verbouwd om aantrekkelijk te maken voor de verhuur. Cloo: ,,Er is nog wel leegstand, maar de Nieuw-straat heeft de slechtste jaren achter de rug. Je ziet ook hier steeds meer voor Deventer van die typische, bijzondere winkeltjes.''

Central Kitchen: 'Zaak al aangepast'

Central Kitchen (Sushi), Justin Rompas: ,,Als Deventenaren hebben m'n broer Melvin en ik gericht gekeken naar de binnenstad. In de Nieuwstraat zit je dichtbij bij de parkeerplaatsen op de Stromarkt. Dat is een belangrijk verschil met de Lange B. We bezorgen veel, maar hier eten kan ook. Mensen willen kwaliteit. We hebben veel zorg besteed aan de inrichting van de zaak. Die moesten we al aanpassen om de drukte aan te kunnen. Vers staat bij ons voorop. De vis komt elke dag rechtstreeks van het schip.''

Pasta Fresca: 'Het trekt echt aan'

Pasta Fresca, van Irene Fadda en Angela Lankhorst: ,,Wij zitten sinds anderhalf jaar op de hoek van de Nieuwstraat met de Engestraat. Je ziet het in dit gebied en de Nieuw-straat echt aantrekken. Zeker nadat eindelijk met banketbakker Lentelink het pand tegenover ons is gevuld en het met Engestraat beter gaat. Wij verkopen authentieke Italiaanse producten: broodjes, pasta, limoncello. We maken alles zelf. Het is altijd afwachten of een zaak aanslaat, maar het loopt goed en we krijgen veel goede reacties.''

CigköfteM: 'Horeca geeft leven'

Hassan Uzun, CigköfteM: ,,CigköfteM is een Turkse keten, zit in heel Europa en steeds meer in Nederland. Lijkt de M op die van McDonald's? Wij zijn gezonder! Cigköfte is köfte, zónder vlees en bestaat onder meer uit tarwe. Gekruid in allerlei variaties. Ik heb ook bijvoorbeeld baklava. Als Harderwijker zie ik dat met de Turkse populatie de zaak in de stad past. Ook veel andere Deventenaren bezoeken ons. Horeca zorgt voor leven en bezoekers. Zeker als je straks mag fietsen in de straat én de bibliotheek af is.''