Nieuws Actueel

Veevoer van Kamphuis gaat al 100 jaar mee

Het begon allemaal met een molenaar die de gerst en rogge van de boeren uit de omgeving maalde en in zakken verpakte, voor dierlijk gebruik. Deze week bestaat Kamphuis Mengvoeders 100 jaar.

Judith Witmer 21 mei 2016

Kamphuis Veevoer 100 jaar Carlo ter Ellen

Sinds de brand tien jaar geleden is het bedrijf verhuisd van Beckum naar Neede en uitgegroeid tot nationale speler met klanten in het noorden van Friesland tot in Limburg. "Het is een familiebedrijf en wij wonen nog in Beckum", vertelt aanstaande opvolger Joost Kamphuis (31). "Het bevalt ons prima in Neede, maar wij beseffen ons nog goed hoe het in Beckum begonnen is."Hoe het begonTerug naar dat begin. "In 1916 begon mijn grootvader met twee dieselmotoren waarbij koppelstenen de granen maalden", vertelt eigenaar Wim Kamphuis (67). "Na de oorlog begon het daadwerkelijke mengen van grondstoffen tot voederproducten."Derde pandDe Needse fabriek is het derde pand van Kamphuis Mengvoeders. "Mijn grootvader begon aan de Eetgerinksweg in Beckum", vertelt Wim. "Dit pand staat er nog altijd en is industrieel erfgoed." In 1962 bouwde Kamphuis de fabriek aan de Wolfkaterweg, tegenover het oude pand. Deze werd in 2006 verwoest door brand. Het familiebedrijf herpakte zich snel en in korte tijd verhuisde het naar Neede. Hier werd de fabriek van Schleedoorn Mengvoeders overgenomen. "Het personeel uit Beckum is toen meegegaan", vertelt Joost. "Dat was wel even wennen, omdat twee bedrijfsculturen samenkomen." Tien jaar na de brand is Kamphuis hersteld en drie keer zo groot als destijds in Beckum. Het produceren van de voeders gaat in de Needse fabriek volautomatisch. Wat in de voeders belandt is een de computer ingevoerd. Onder andere granen, eiwithoudende producten en mais worden aangevuld met vitaminen en mineralen, waarna er veelal brokken van worden geperst. "We leveren veel maatwerk en hebben echt klantspecifieke producten: voer voor varkens, rundvee, pluimvee en paarden", licht Joost Kamphuis toe. "Dat is wat dit vak zo mooi maakt. Je probeert samen met de klant het beste resultaat te boeken."

HoogtepuntHet 100-jarig jubileum is een hoogtepunt voor de familie en wordt onder meer vandaag groots gevierd met personeel, klanten en leveranciers. "In onze sector zie je nog wel een paar oude bedrijven", aldus Wim. "Maar je ziet steeds vaker dat familiebedrijven geen opvolgers hebben."Toekomstig opvolgerVlak voor de brand gaf zoon Joost bij vader Wim al aan het bedrijf te willen voortzetten. Omdat Joost nog met zijn opleiding bezig was is Cor Worst aangetrokken als directeur. Cor zal Joost verder begeleiden als toekomstige opvolger. "Maar Wim is nog wel elke ochtend hier te vinden", vertelt Cor. "We hebben nu negentien vaste personeelsleden en een aantal medewerkers heeft hier veertig jaar gewerkt. Dat personeel zo lang bij ons blijft, dat is bijzonder. Maar de sector als geheel kan wel wat meer jeugd gebruiken."

Foto's: Carlo ter Ellen