Nieuws Actueel

Quinso komt met 'slimme bel' voor meer fietsveiligheid

Een scannertje op de fiets dat trilt, geluid maakt of licht geeft wanneer je op de fiets gevaar nadert. Het Bosche bedrijf Quinso ontwikkelde het voor verzekeringsmaatschappij Interpolis, meldt het Brabants Dagblad.

Emma Peters | Foto: Roy Lazet 3 juli 2016

Quinso fietsbel veilig fietsen den bosch

"Voordat je op de fiets stapt, kijk je op je telefoon op de Safe2Bike-applicatie. Daar kies je de route die je gaat fietsen. Op de route zie je rode cirkels, die staan voor gevaarlijke zones. Zo is van te voren te zien welke gebieden gevaarlijk zijn", vertelt Hubert Wezenberg, commercieel directeur van van het Bossche bedrijf Quinso, die de applicatie ontwikkelde.

"De applicatie hoef je niet per se te gebruiken. Op de fiets zit de Geotracker. Dit is een scanner ter grootte van een fietskilometerteller. Deze scanner maakt geluid, trilt of licht op wanneer je een gevaarlijke zone nadert. Zo merk je direct dat je beter moet opletten", legt Wezenberg uit.

CoolDe Geotracker is bedoeld voor jongeren en ouderen, omdat zij het meest betrokken zijn bij fietsongelukken. Maar de grootste doelgroep zijn de jongeren.

Vinden zij zo'n veiligheidsscanner wel cool? "Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Misschien gaan we werken met een puntensysteem waarbij jongeren kunnen sparen voor een waardebon. We willen nog meer andere hightech-snufjes toevoegen. Zo denken we aan een terugvindgeluidje. Met een druk op de knop maakt de scanner een geluid, zodat je in een drukke straat makkelijk je fiets terug kunt vinden."

CadeauVerzekeringsmaatschappij Interpolis wilde een applicatie aanbieden die verkeersongelukken met fietsers vermindert. "Wij ontwikkelden de GeoTracker en de Safe2Bike applicatie voor hen. Normaal maken we alleen maar applicaties om logistieke processen te optimaliseren. Via een wedstrijd van onze partner SAP zijn wij aan dit project gekoppeld."

Interpolis wil na de proef de GeoTracker cadeau geven bij verzekeringen of verkopen via haar 'preventieshop'. Het product plus applicatie gaat tussen de tien en de twintig euro kosten.