Nieuws Actueel

Venlo versus China

Wie gaat er nu een zonnepanelenfabriek beginnen vanuit Venlo, terwijl de grote Nederlandse zonnepanelenfabrikanten bijna allemaal door China zijn weggeconcurreerd? 'Het is puur toeval dat hij hier staat', zegt Zevenbergen. Een van zijn investeerders, Janssen Logistics, heeft er zijn hoofdlocatie en stelt werknemers ter beschikking, schrijft de Volkskrant.

Eric van den Outenaar 5 april 2016

Solarus

Lees ook: 'Ik leef voor technologie aan de rand van het ravijn'

Solarus is een 'zonnepanelenboer' die een nieuwe generatie panelen produceert. Het 'ouderwetse' zonnepaneel zet via zonnecellen energie direct om in elektriciteit. In die van Solarus zitten naast de klassieke lichtreceptoren tevens minuscule kanaaltjes met water, dat ook warmte opvangt. Deze zogeheten hybride zonnepanelen produceren daarmee elektriciteit en hitte-energie tegelijk. Ze zijn duurder dan gewone zonnecellen, maar leveren een hoger rendement op.

Solarus verkoopt de panelen in West-Europa, maar ook een dadelboer in Namibië gebruikt ze voor zijn klimaatsysteem. Het doel van het bedrijf is commercieel en idealistisch. 'We richten ons tevens op landen met energiearmoede. Die willen we bestrijden', zegt bestuursvoorzitter Leen Zevenbergen.

Een paneel kost ongeveer 500 euro, in kostprijs ruim het dubbele van een gewoon paneel uit China. Dagelijks gaan er zo'n 70 per container naar hun bestemming. Zevenbergen verwacht volgend jaar voor twintig miljoen euro aan panelen te verkopen, maar echt opboksen tegen het Verre Oosten kan alleen bij een grotere schaal. Zijn plan: een strategische samenwerking met energiemaatschappijen in (sub)tropische landen. 'Maar dan moet ons bedrijf stevig op poten staan. Daar werken we nu aan.'