Een horeca- of exploitatievergunning is geen wettelijke verplichting. Omdat gemeenten zelf mogen bepalen wat ze voor een vergunning rekenen, lopen de tarieven sterk uiteen.
Vergunning in Amsterdam, Utrecht en Tilburg duurst
In zeker vijftien gemeenten kost een horecavergunning meer dan 1000 euro. Horecaondernemers in Amsterdam betalen veruit het hoogste tarief, bijna 3.000 euro. Daarna volgen Utrecht en Tilburg met beide ruim 1.800 euro,blijkt uit onderzoek van ANP.
Tegelijkertijd zijn er twintig gemeenten waar ondernemers helemaal niets hoeven te betalen of waar zelfs geen vergunning nodig is, zoals in Noardeast-Fryslân en Zoeterwoude.
Dat sommige gemeenten meer dan 1.000 euro vragen voor een vergunning, is wat ons betreft ronduit schandalig
Woordvoerder KHN
Koninklijke Horeca Nederland not amused
„Dat sommige gemeenten meer dan 1.000 euro vragen voor een vergunning, is wat ons betreft ronduit schandalig”, laat een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. „In zulke gevallen lijken ondernemers onevenredig te moeten opdraaien voor gemeentelijke keuzes, terwijl zij juist van grote waarde zijn voor de lokale economie en leefbaarheid.”
De organisatie roept de overheid op om in te grijpen. „Bijvoorbeeld door een cap in te voeren of te bepalen dat leges niet harder mogen stijgen dan met een bepaald percentage.”
Lees ook: Restaurants worstelen met gasten die gerechten delen: ‘Geef niet zomaar meer extra bordje’
Vizier op horecazaken zonder alcoholverkoop
Voor dit onderzoek heeft het ANP gekeken naar de kosten van een horecavergunning, ook wel exploitatievergunning genoemd, voor horecazaken zonder alcoholverkoop, zoals een broodjeszaak of koffietent.
De tarieven zijn achterhaald via de legesverordeningen van alle Nederlandse gemeenten. Bij onduidelijkheden is contact opgenomen met de betreffende gemeente. Ongeveer twintig gemeenten hebben niet gereageerd.