Nieuws Actueel

Vernieuwd Marriott hotel mixt zaken en plezier

Een brand op het dak van het The Hague Marriott hotel gooide bijna roet in het eten. Maar de officiële opening kan gewoon doorgang vinden, meldt het AD.

Leo van der Velde | Foto: Frank Jansen 12 mei 2016

Marriott hotel den haag vernieuwd

Over de oorzaak van de brand, die vorige week zondag vooral voor veel zwarte rookwolken op het dak van het The Hague Marriott hotel (voorheen Worldhotel Bel Air Den Haag) aan de Johan de Wittlaan zorgde, wil general manager Vincent Pahlplatz niet veel zeggen.

"Dat kan ik ook niet want alles wordt onderzocht. Ook de schade. Ik ben blij dat onze organisatie, naar Amerikaans voorbeeld, goed was getraind en dat onze gasten tegen vijven, dus binnen twee uur na het alarm, gewoon konden terugkeren."

Executive loungePahlplatz is zichtbaar trots op 'zijn' negen verdiepingen tellende Marriott dat, na een verbouwing van zes maanden, bijna klaar is. De hoteldirecteur glundert bij het tonen van de executive lounge (met de nieuwste it-snufjes) die door de concernstaf in de Verenigde Staten dé ideale ontmoetings- en werkplek voor zakelijke reizigers wordt genoemd. Hier en ook in de kamers; overal is free wifi.

Ook showt de manager het (ontbijt)restaurant The Gallery, het terras, de congreszaal en de eventgarden.

North Sea JazzHij schudt eerst 'nee' als we over het fameuze North Sea Jazz beginnen, maar wil er later toch nog wel iets over zeggen.

"Natuurlijk ken ik die fantastische verhalen over jamsessies en afterparty's met bekende artiesten. Legendarisch. Het zou geweldig zijn als zo'n jazzfestival weer naar onze buurman, het ook zo mooi gerenoveerde World Forum, kwam. Persoonlijk begrijp ik trouwens nog steeds niet waarom ze het in Rotterdam maar North Sea Jazz blijven noemen. Hahaha, het ligt niet eens aan de Noordzee. Zoiets hóórt bij Den Haag en Scheveningen. En ja, zo'n festival hiernaast en dan weer van die sessies bij ons, ook in de tuin, alles op loopafstand, prachtig."

UitzichtWe zoeven met de lift naar de achtste etage. Dankzij het plastic pasje zwaait de deur van hotelkamer 835 open en Pahlplatz loopt meteen naar het raam. "Kijk eens, wat een uitzicht. Het groen, het Gemeentemuseum. Daar achteraan zie je de zee. De Noordzee."

Hij noemt dit de hotelkamer van de toekomst: een oase van rust. "Reizigers brengen steeds minder tijd door op hun kamer en geven de voorkeur aan aparte ruimten met snel draadloos internet, wifi en andere snufjes. Aan alles is gedacht, ook aan duurzaamheid en energiegebruik." De 24-uurs roomservice is gebleven.

Zaken en plezierUit eigen internationaal onderzoek van het moederconcern blijkt dat de behoefte van hotelgasten sterk is veranderd. De zakenreiziger mixt steeds vaker zaken met plezier. Pahlplatz: ,,De uitspraak never mix business with pleasure blijkt dus wat gedateerd.''

Voor de ingang van het hotel wijst de general manager de toeristen wel eens op het toegangshek naar het Catshuis. "Dan zeg ik: Dat is ons Witte Huis en daar verderop is het Sorghvliet College. Daar zitten onze prinsessen op school. Dat maakt wel indruk, ja."

Great RoomMet 21 meetingzalen en 306 kamers, inclusief suites, mag dit Marriott dan veruit het grootste hotel van Den Haag zijn; Pahlplatz noemt het tegelijk ook 'de huiskamer' van de buurt. "Er komen mensen uit het Statenkwartier en uit Zorgvliet. Om koffie te drinken, wat te eten of zelfs te ontbijten. Sommigen werken hier ook, aan die lage tafels of aan de hoge tafels," zegt hij wijzend in de nieuwe lobby, de Great Room genoemd, waar je op elk moment van de dag van de gehele menukaart kunt bestellen.

Hij knikt in de richting van de flonkerende hotelbar achteraan. "Waar de gasten 's avonds veel naartoe gaan. De avond begint voor bijna iedereen toch eerst hier."