Nieuws Actueel

Vernieuwde supermarkt in Rilland ziet stukje historie vertrekken

De Spar in Rilland is verbouwd. Gisteravond werd de heropening verricht door wethouder Hans de Kunder en 'Ko van de Spar'. Voor Ko was dat ook gelijk zijn afscheid van de supermarkt, schrijft de PZC.

WILLEM ADRIAANSENS | FOTO: MARCELLE DAVIDSE 26 oktober 2017

Pzc 171025 ko van de spar 2

Ko de Goffau, zoals 'Ko van de Spar' officieel heet, begon 47 jaar geleden te werken bij de plaatselijke super. Hij maakte in die winkel verschillende exploitanten en diverse winkelformules mee.

De meest ingrijpende gebeurtenis voor hem vond 24 jaar geleden plaats. Ko werd getroffen door een herseninfarct. ,,Ik ben er toen een klein half jaartje uit geweest", vertelt De Goffau bij zijn afscheid. ,,In het begin kon ik ook niet praten, maar dat kwam gelukkig langzaam terug."

Lees ook: Sjaak Kranendonk transformeert SPAR in succesvolle city-keten

Wel bleef Ko gedeeltelijk verlamd en daardoor was hij vanaf het infarct veroordeeld tot een rolstoel. Maar dat was voor hem geen reden om bij de pakken neer te zitten. Voor zijn toenmalige werkgever vormde het ook geen beletsel om hem terug te laten keren. Zijn werk voor de supermarkt ging na dat halve jaar dus gewoon door. Tot nu.

,,Hij heeft zelf de beslissing genomen om te stoppen", zegt Carlo de Neve. De huidige Spar-exploitant kwam zo'n tien jaar geleden in de winkel en daar hoorde Ko toen al vele decennia bij. ,,Ko van de Spar is een begrip in Rilland. Hij heeft heel wat mensen zien komen en gaan. Het is een stukje historie dat weggaat. Het is echt heel jammer."

Ko begon op zijn vijftiende te werken in de plaatselijke super. ,,Dat was toen nog de Spar van de familie Weststrate. Daarna is het nog een Kopak geworden, een C1000, een Golff en ook Houweling heeft het nog iets van anderhalf jaar onder eigen naam gerund. Daarna is het weer een Spar geworden."

Al die tijd draaide Ko zijn diensten mee. Tot aan de laatste verbouwing, waarmee de Spar één van de modernste supers van het land is geworden. ,,Vijf jaar geleden hebben we ook al een modernisering gehad in de winkel en toen was ik eerlijk gezegd bang dat het voor mij al afgelopen zou zijn. Maar dat viel gelukkig mee. Nu is het met de nieuwe koeling voor mij niet meer te doen. En ik ben nu 62, dus het is mooi zo."

Maar wat doe je na 47 jaar arbeid? Val je dan niet in een zwart gat? Ko is er in ieder geval niet bang voor. ,,Elke dag een half uurtje langer op bed en dan lekker koffie drinken. Mijn vrouw houdt van wandelen en dan ga ik mee met de scootmobiel. En de kleinkinderen wonen ook allemaal in de buurt."

En in de winkel? Zien ze 'Ko van de Spar' daar nog terug? ,,Ja natuurlijk, ik kom straks elke dag een boodschap doen." Voor exploitant De Neve is dat vast een geruststelling, gezien zijn uitnodiging eerder op de avond: ,,Ko, je bent hier altijd welkom voor een kopje koffie. Of, als je het niet kunt laten, om een pakje melk recht te zetten."

Hij heeft zelf de beslissing genomen om te stoppen

Carlo de Neve, Spar Rilland