Nieuws Actueel

Vertel als ondernemer je authentieke verhaal en vergroot je winst

Storytelling gaat verder dan reclame. Vertel als ondernemer je authentieke verhaal en vergroot je winst. Daar gaat de blog van Hille van der Kaa, hoofdredacteur van BN DeStem over.

QUINTY DANKO | Foto: Jan Stads 8 november 2017

Hille van der Kaa BN de Stem

Wat kan storytelling voor jouw business betekenen? Het draait net als bij een spannend boek allemaal om karakter, setting, conflict, oplossing en thema. Met deze ingrediënten stel je een verhaal samen waarmee je iets teweegbrengt, waarmee je mensen raakt. Het verschil tussen een verhaal en een platte commercial is iets wat waar of waarachtig is, iets wat echt zo gebeurd is of wat zo gebeurd had kunnen zijn. Op moment dat een bedrijf iets verder weg staat dan de bakker op de hoek, moet je laten zien waarom mensen iets bij je zouden willen kopen.

Familiebedrijf spekkoper

Een goed verhaal zet aan tot actie. Je wilt niet dat de consument met afgezakte schouders luistert en denkt: oké, boeiend. Je wilt dat de consument denkt: dat is een tof verhaal; van die man of vrouw wil ik wel iets kopen.

Lees ook: Storytelling: Vertaal je cijfers naar een goed bedrijfsverhaal

Familiebedrijven hebben een streepje voor als het gaat om storytelling. Neem Van Bommel. Met zo'n familiebedrijf ben je spekkoper. Van Bommel maakt al generaties schoenen. 'We gaan al zolang mee...' Dat heeft al kwaliteit, dus dat is automatisch je verhaal. Het Van Bommelverhaal heeft ook nog een bonus, doordat het bedrijf wordt gerund door drie broers. Ze doen daar goed aan typecasting: een creatieve broer, een vlotte salesbroer en de slimme broer op de achtergrond die alles regelt. Ze laten daarmee zien dat ze alles onder controle hebben. Kijk naar hun campagnes, waarin soms de joie de vivre van de Brabander zit. Alles wat zij uitzenden, past in dat plaatje.

Hille van der Kaa is hoofd- redacteur van BN DeStem en doceerde Transmedia storytelling aan de Tilburg University en hogeschool Fontys.

Je wilt dat de consument denkt: dat is een tof verhaal; van die man of vrouw wil ik wel iets kopen.

Hille van der Kaa, hoofdredacteur BN DeStem