Nieuws Actueel

Verzamelaar Jan van Peufflik begint stripwinkel in Oss

Vanaf zijn 8ste verzamelt hij stripboeken, later kwamen daar 'stripgerelateerde' hebbedingetjes bij, zo staat in het Brabants Dagblad. Ossenaar Jan van Peufflik (62) gooit nu het gros van zijn verzameling in de verkoop. In zijn eigen winkel.

MARI VAN ROSSEM 7 augustus 2017

Janvan Peufflik

Hij verontschuldigt zich in alle toonaarden voor de 'enorme rommel in de huiskamer': het resultaat van een onvoorzien kruispunt van ingrijpende momenten des levens. ,,Mijn dochter Saskia gaat op zichzelf wonen, mijn vriendin Willy is nog maar net bij me ingetrokken en zelf ben ik volop in de weer om van hieruit mijn winkel te bevoorraden", zucht de Osse stripfanaat Jan van Peufflik.

Willy's meegekomen bankstel zoekt zichtbaar nog een eigen plekkie, de luie stoel idem en de her en der gestapelde bananendozen verraden dat de 62-jarige Jan inderdaad bezig is met het 'foerageren' van zijn op handen zijnde 'Stripgigant'.

Pure liefhebberij

Nog opvallender zijn de meterslange vitrines, die zelfs tot in de keuken doorlopen. Glimmend schoon. Met uiterste precisie ingericht: vele honderden beeldjes, borden, luxe pincets en andere stripgerelateerde hebbedingetjes. Een collectie met kapitale C, bijeengebracht uit pure liefhebberij. Maar nu, zo verzucht Jan met spijt in de stem, is het tijd om een groot deel van de hand te doen. In z'n eigen winkeltje in de Walstraat 23a. Zaterdag gaan er de deuren open.

Waarom wil je je deze ongekend brede verzameling überhaupt kwijt?

,,Weet je, er komt ooit een moment dat ik er niet meer ben. En dan laat ik zo'n overvol huis na. Ik wil Saskia en Willy niet opzadelen met deze immense collectie, waarvan je niet eens alles ziet. Een groot deel staat namelijk nog in twee garages opgeslagen. Om alles nou aan zo'n snelle opkoper voor een habbekrats over te doen, nee, dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Liever dat ik er fervente stripfanaten en verzamelaars van onder meer Disney-artikelen blij mee kan maken. Bovendien verdien ik er nog wat mee; al hoef ik er niet rijk van te worden. Natuurlijk moet ik ook nog wel even de huur van dat winkelpand kunnen ophoesten."

Lees ook: Ondernemersechtpaar uit Oss deelt de liefde voor kaas

Spannend?

,,Ja, wat dacht jij? Ik ben een gewone, hardwerkende Osse jongen die zijn centen verdient als heftruckchauffeur in het hoofdmagazijn van Kruidvat in Heteren, en dat blijf ik doen. Een eigen winkel runnen is toch echt heel andere koek."

Nooit overwogen om op rommelmarkten je waar te slijten?

,,Oh, maar dat hebben we een tijdje gedaan, hoor. We, dat zijn Saskia en ik wel te verstaan. We stonden met name in de Bossche Brabanthallen. Interesse was er ruimschoots. Maar elke keer weer om vijf uur 's ochtends je bed uit en die zeventig loeizware bananendozen in en later uit de wagen laden. Al dat gesjouw was fysiek niet meer op te brengen, werd gewoonweg te zwaar."

Hoe komt een mens in zijn leven tot zo'n ongelofelijk grote verzameling?

,,Jong beginnen. Voor mij was dat op m'n 8ste. Van een vriendje kreeg ik mijn eerste, wel tweedehandse Kuifje: De scepter van Ottokar. Verkocht was ik, zó mooi vond ik het. Van lieverlee ben ik zelf strips gaan kopen en verzamelen. Betaalbare boekjes, meestal aangeschaft in die stripboekenzaak in de Spoorlaan en afgerekend met de stuivers en dubbeltjes die ik als jong mènneke bijeenschraapte met klusjes. Ook bij het ophalen van oud papier scoorde ik regelmatig deeltjes uit stripseries. Tja, je moet wel wat over hebben voor je imperium."

Maar die volle vitrines dan?

,,Vanaf 1995 ben ik samen met mijn in 2010 veel te jong overleden vrouw Thea die stripgerelateerde artikelen gaan aanschaffen. De aanleiding? We vonden dat we eindelijk eens goed op vakantie moesten, met onze Saskia en haar broer Jorgen. En ook al wist Thea, die toen lichamelijk al aan het sukkelen was, dat ik geweldige vliegangst heb, tóch wilde ze naar Amerika, natuurlijk naar Disney World. Vijf weken verbleven we er, kochten er onze eerste Disney-spulletjes. De rest is geschiedenis; kijk maar om je heen. Veel van wat je ziet, is overigens niet te koop. Nog niet. Bij menig beeldje of bord zit een officieel certificaat; die gaan niet zomaar de verkoop in. "

En dan nu je eigen winkel. Was het lastig een pand te vinden?

,,Dat was nog wel een ding, ja. Ik kan namelijk niet zeggen dat ik in eerste instantie volop medewerking van de gemeente kreeg. Ook juli vorig jaar was er al genoeg te huur in de stad. Maar de ene keer kreeg ik geen vergunning, de andere keer duurde het traject zó lang dat de verhuurder niet op me wachten kon en zijn pand al aan een ander had overgedaan. Pas toen ik op een informatiedag voor starters onze centrummanager en wethouder Wagemakers tegen het lijf liep, ging het ineens heel snel. Met als eindresultaat de Walstraat. We moesten wel vol aan de bak om er een stripwinkel van te maken. Maar de winkel heeft nu wel de uitstraling die ik op het oog had."

Wat kan de stripklant verwachten?

,,Tafels, bakken en stellingkasten met vooral strips dus. Tienduizenden stuks, alles op alfabet, nummer en serie geordend. Zaterdag om negen uur gaat mijn 'Stripgigant' open. Snap je die spanning?"

Zaterdag om negen uur gaat mijn 'Stripgigant' open. Snap je die spanning?