Nieuws Actueel

Verzekeraar NN Group in staartgroep rode AEX na adviesverlaging

NN Group behoorde woensdag tot de grootste dalers in de AEX-index, die een flink verlies liet zien. De verzekeraar kampte met een adviesverlaging. Ook Philips stond onder druk. Beleggers verwerkten de oproep van het zorgtechnologieconcern aan mensen met een pacemaker, neurostimulator of een interne defibrillator om geen slaapapneumasker met magneetsluiting meer te gebruiken.

ANP 7 september 2022

ANP070922095 1

De beurshandel bleef daarbij in het teken staan van de recessievrees en de energiecrisis in Europa. Ook een tegenvallende Chinese exportgroei drukte de stemming. De Chinese export viel in augustus flink terug door een verzwakking van de wereldwijde vraag naar Chinese goederen en productieverstoringen als gevolg van de strenge coronamaatregelen in het land. Ook de import groeide nauwelijks, wat wijst op een zwakke binnenlandse vraag.

Daarnaast wordt uitgekeken naar het zogeheten Beige Book van de Amerikaanse centrale bank, dat later op de dag verschijnt. Dat rapport van de Federal Reserve geeft inzage in de stand van de Amerikaanse economie.

Rentebesluit

Ook zijn beleggers terughoudend voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat donderdag op het programma staat. De ECB zal de rente dan naar verwachting opnieuw verhogen om de hoge inflatie aan te pakken. Hogere rentetarieven zetten echter ook een rem op de economie, waarmee de kans op een recessie toeneemt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,3 procent lager op 666,63 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 911,80 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,2 procent.

NN Group

NN Group verloor 2,4 procent. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan haalden de verzekeraar van hun kooplijst af. Staalfabrikant ArcelorMittal kampte met de tegenvallende Chinese exportcijfers en was met een min van 2,9 procent hekkensluiter in de AEX. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de enige stijger met een plus van 0,2 procent.

Philips zakte 1,5 procent. Het concern benadrukt dat de kans op een mogelijke gevaarlijke reactie van implantaten op de magneetsluiting van het slaapapneumasker "heel klein" is. Het bedrijf houdt dan ook geen terugroepactie en er zijn met de oproep ook geen grote kosten gemoeid.

De euro was 0,9904 dollar waard tegen 0,9911 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De olieprijzen stonden onder druk door de vrees dat de vraag naar olie zal afnemen bij een economische recessie en zakten tot het laagste niveau sinds januari. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper op 85,86 dollar per vat. Brentolie kostte 1 procent minder op 91,94 dollar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws