Nieuws Actueel

Video: 5 wonderlijke voorspellingen van Chriet Titulaer die uitkwamen

Chriet Titulaer, die zondag op 73-jarige leeftijd overleed, deed tijdens zijn carrière als wetenschapper rake voorspellingen over technologie. De Limburgse wetenschapper met kenmerkend accent en baard, deelde zijn ontdekkingen in het populaire TROS-programma De Wondere Wereld. 5 voorspellingen van de sterrenkundige die waarheid werden.

De Ondernemer 24 april 2017

Video 5 voorspellingen chriet titulaer die uitkwamen

Titulaer overleed in Driebergen in een verzorgingshuis na jarenlange gezondheidsklachten. Hij studeerde wiskunde en natuurkunde aan de Universiteit Utrecht, met sterrenkunde als hoofdvak. Al jong ontpopte hij zich tot tv-presentator, toen hij in 1969 de beelden van de maanlanding van commentaar voorzag. Titulaer werd producer en presentator van het veelbekeken TROS-programma De Wondere Wereld, dat hij tien jaar volhield, en presenteerde tv-cursussen over sterrenkunde en het weer.

Lees ook: Titulaers hotel in Houten werd fiasco

1. Glasvezel

Chriet Titulaer sprak profetische woorden op een presentatie bij een kabelbedrijf in Goirle in 1985. Hij toonde een glasvezelkabel voor het publiek: “Wat we nodig hebben in Nederland is dat er één zo'n glasvezeltje in elk huis in Nederland komt. Dan kun je door dat ene glasvezeltje honderd televisieprogramma’s gelijktijdig brengen en telefoon en beeldtelefoon en alarmering en telewinkel en telegiro en alles wat je maar zou willen.” Alarmering, telewinkel en telegiro hebben het niet gehaald, maar de glasvezelkabel ligt inmiddels overal in het land.

2. Bellen op de fiets

Wat nu voor velen een tweede natuur is, voorspelde Chriet Titulaer al in 1985: telefoneren op de fiets. In De Wondere Wereld demonstreerde de sterrenkundige een prototype fiets met reusachtige telefoon op het stuur. De accu werd door de dynamo bijgeladen.

“In de grote steden is het steeds moeilijker om met de auto ergens te komen. En dus krijgen de eerste heren behoefte aan telecommunicatie op de fiets. Bovendien zijn er mensen die uit sportiviteit- en gezondheidsoverwegingen op de fiets naar het werk willen, maar ze zijn manager en dus moeten ze bereikbaar zijn”, verklaarde Titulaer de noodzaak van de uitvinding. De PTT wilde de fiets testen met 200 vrijwilligers in Den Haag. Het bleek om een 1-aprilgrap te gaan.

3. Themakanalen

De wetenschapper voorspelde in een presentatie in 1985 ook themakanalen voor televisie, meldt de NOS. "De wereld van morgen gaat er heel anders uitzien. U gaat meer elektronica in huis halen, uw huisbioscoop groeit. Er komen tv-kanalen die specifiek met één thema bezig zijn. Je kunt proberen een kanaal te maken met 24 uur sport.''

4. Google Home

Titulaer was mede-initiator van het Huis van de Toekomst dat in 1989 opende in Autotron Rosmalen. Het huis gaf bezoekers een kijkje in hoe technologie het dagelijks leven verandert. Onder de 250 snufjes waren een touchscreen voor de bediening van huishoudelijke apparaten en voice control voor licht en zonwering. Google Home avant la lettre dus. Het huis trok voor sluiting in de jaren ’90 ruim 3,5 miljoen bezoekers.

5. Flexplek

Na zijn avontuur met het Huis van de Toekomst begon Titulaer in 1995 het Kantoor van de Toekomst. Dit kantoor met flexplekken vormde de basis voor het kantoor van verzekeraar Interpolis in Tilburg.

Radio met mondbewegingen

Overigens kwamen niet alle voorspellingen van de Limburgse wetenschapper uit. Zo stierf de radio die mondbewegingen kon maken, een vroegtijdige dood.

De wereld van morgen gaat er heel anders uitzien. U gaat meer elektronica in huis halen, uw huisbioscoop groeit

Sterrenkundige en tv-presentator Chriet Titulaer