Nieuws Actueel

Vierde supermarkt Oostburg gevaar voor andere supers

Martijn de Koning 1 februari 2016

Jumbo supermarkt 2

De bouw van een vierde supermarkt in Oostburg is nodig om herinrichting van het centrum te betalen. Maar supers in andere dorpen vrezen voor voortbestaan, meldt BN/De Stem.

De geplande bouw van een vierde supermarkt in Oostburg kent zowel fervente voorstanders als felle tegenstanders. Zonder supermarkt is er geen geld voor de herinrichting van het centrum van Oostburg, maar mét een supermarkt zou de leefbaarheid van omringende dorpen onder druk komen te staan.

HandtekeningenB en W hebben al lang de wens om aan de Langestraat, tussen de Lidl en de nieuwe brede school, de bouw van een supermarkt mogelijk te maken. Uiteindelijk sprong Jumbo in dat gat. De besprekingen met die keten zijn zo goed als rond.

De discussie over het onderwerp, donderdag in de Sluise gemeenteraad, toonde de tegengestelde belangen feilloos aan. Aan de ene kant bevond zich bijvoorbeeld Mitchell Poissonnier. Hij is de zoon van de eigenaren van de supermarkt Plus in IJzendijke, en wil de zaak later overnemen. Mitchell overhandigde de gemeenteraad voor het begin van de bijeenkomst vijfhonderd handtekeningen van bezorgde klanten. "We vrezen voor onze toekomst als er nóg een supermarkt in Oostburg komt", lichtte Mitchells moeder Tiny toe. "Het worden er gewoon te veel voor zo weinig mensen." In Oostburg zijn al een Albert Heijn, Aldi en Lidl.

KostendragerDe noodkreet van de Poissonniers vond weinig gehoor bij de raadsleden. Die staan met hun rug tegen de muur. De supermarkt dient immers als belangrijke kostendrager voor de gewenste herinrichting van het centrum van Oostburg.

De Jumbo betaalt straks 1,4 miljoen euro. Als de supermarkt er niet komt, wordt ook de herinrichting onzeker. Daarop wees eerder deze week ook de Oostburgse ondernemersvereniging in een brief aan de raad.

StraatstenenSommige raadsleden gaven donderdag aan dat ze de herinrichting van het centrum niet willen frustreren en daarom voor de bouw van de supermarkt zijn. Anderen draaiden er wat omheen, tot grote woede van PvdA'er Robert Evers. "Hierdoor loopt het voortbestaan van supermarkten in Schoondijke, IJzendijke en Aardenburg gevaar. Zegt u dan gewoon eerlijk dat u straatstenen in Oostburg verkiest boven de leefbaarheid van andere kernen."

Een meerderheid in de raad stemde in met het voorliggende 'coördinatiebesluit'; een onderdeel van de voorbereidingsprocedure. Het bestemmingsplan is over een paar maanden klaar; dan neemt de raad een definitief besluit.