Nieuws Actueel

Vijf tips voor sollicitatie via mobiel

Van onze redactie 18 januari 2016

Solliciteren 7

Mobiele apparaten hebben de vaste pc allang ingehaald als het gaat om het online zoeken naar een (andere) baan. En het is een kwestie van tijd voordat ‘mobiel solliciteren’ de standaard wordt. Nu zoekt al 59 procent van de Nederlandse werkzoekenden via een mobiele telefoon of tablet naar interessante functies, blijkt uit een onderzoek van vacaturesite Indeed. Het ligt dan ook voor de hand dat het op korte termijn mogelijk is om via diezelfde apparaten ook direct te solliciteren naar een baan.

Of je nu in de trein of in de bus zit, in een restaurant of gewoon thuis: de mobiele telefoon is altijd in de buurt. Het is dan ook niet opmerkelijk dat steeds meer mensen hun mobiel gebruiken om op vacaturesites te zoeken naar banen. De voordelen liggen voor de hand: je kunt meteen je belangstelling doorgeven en hoeft niet te wachten tot je weer achter je pc zit.

Maar er zijn ook valkuilen. Zo vreest een derde van de HR-medewerkers voor een gebrek aan kwaliteit van een mobiele sollicitatie. Het is dan ook van belang om scherp op de kwaliteit te letten. Wie de volgende vijf punten volgt, is voor wat betreft mobiele sollicitaties op de goede weg.

1. Overtuig direct met een uitstekende cv

Bij een sollicitatie via een mobiel device past geen lange brief. Daardoor is een goed cv van levensbelang. Neem dus de tijd voor een gedetailleerd cv waarmee de recruiter meteen alle informatie op een rij heeft. Let onder meer op de lengte van het cv. De ervaring bij Indeed leert dat cv's met minder dan honderd woorden veel minder worden bekeken dan uitgebreide cv’s.

2. Ook bij een mobiele sollicitatie gelden regels

Veel HR-managers zijn terughoudend met betrekking tot mobiel solliciteren, omdat ze bang zijn dat de documenten die kandidaten opsturen, van slechte kwaliteit zijn. Let er als sollicitant dus op dat je dezelfde kwaliteitseisen stelt bij een mobiele sollicitatie als bij een reguliere via e-mail (of post). Controleer je reactie extra goed, omdat je op een mobiel apparaat sneller een fout maakt. Druk niet te snel op ‘Reageer’, maar check en dubbelcheck.

3. SEO voor de cv: met betere trefwoorden gevonden worden

Veel bedrijven maken gebruik van speciale beheersystemen die binnenkomende sollicitaties automatisch ordenen. Daarom is het belangrijk om in vacatureteksten de juiste zoekwoorden te gebruiken, zodat de beheersystemen goed hun werk kunnen doen. Zoek je als bedrijf een teamleider, neem dan bijvoorbeeld ‘managementervaring’ op in je zoekwoorden.

4. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid

Wie overweegt om vaker via een mobiel device te reageren op vacatures, doet er goed aan om goed voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je je referenties, testimonials en certificaten onderweg altijd bij de hand hebt. Een goede oplossing hiervoor is een cloudstorageplatform als Google Docs of Dropbox. Met deze oplossingen kun je via een link je documenten beschikbaar stellen voor een recruiter. Daarnaast stellen vacaturesites, zoals Indeed, kandidaten in staat om hun cv direct te uploaden en mobiel te solliciteren op interessante vacatures.

5. Stel je apparaat zo in, dat je vacature-alerts ontvangt

Blijf automatisch en snel op de hoogte van vacatures door vacature-alerts in te stellen. Dat kan via de mobiele app van Indeed. Je wordt dan realtime op de hoogte gehouden van alle mogelijkheden. Bijkomend voordeel: een pushbericht via een mobiel device scheelt weer mail in de mailbox.