Nieuws Actueel

VK zet weer stap om handelsrelatie Noord-Ierland aan te passen

Het Britse Lagerhuis heeft het wetsvoorstel van de regering om de handelsrelatie met Noord-Ierland aan te passen aangenomen met 295 stemmen voor en 221 tegen. Het voorstel gaat nu verder naar de zogeheten commissiefase, waarin de tekst verder geëvalueerd wordt en er amendementen kunnen worden toegevoegd.

ANP 28 juni 2022

ANP280622001 1

De regering in Londen kwam eerder deze maand met plannen om het zogeheten Protocol voor Noord-Ierland te veranderen, dat onderdeel was van het brexit-akkoord met de Europese Unie en ervoor moest zorgen dat er na de brexit geen harde grens zou komen tussen Noord-Ierland en Ierland. Noord-Ierland hoort bij het Verenigd Koninkrijk en Ierland bij de EU. Zo'n grens zou de dure vrede tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten op het eiland op het spel kunnen zetten.

Maar het protocol bemoeilijkt de handel tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk en zorgt ervoor dat de Noord-Ieren Brusselse regels moeten blijven volgen, klaagt Londen. De EU heeft vervolgens drie strafprocedures in gang gezet tegen het Verenigd Koninkrijk.

Ook binnen Britse kringen is het voorstel niet onomstreden. Binnen de conservatieve partij van premier Boris Johnson stemde niet iedereen voor. Onder andere oud-premier Theresa May is het niet eens met de plannen van de regering. "Het is niet legaal, zal z'n doelen niet bereiken en zal het aanzien van het Verenigd Koninkrijk in de wereld verminderen", zei May.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws