Nieuws Actueel

Vlaardings biertje verovert ook Rotterdam

Het is een mannendroom én een volledig uit de hand gelopen hobby van vijf vrienden. Vulcaan bier is een succes in thuishaven Vlaardingen en spreidt daarom zijn vleugels uit naar de Maasstad. Dat schrijft het AD.

Chantal Lindsen | Foto: Jan de Groen 11 juli 2016

Vulcaan bier bierbrouwers vlaardingen

Bril met bierpulformaat glaswerk, geruit overhemd en afgetrapte jeans. Jasper Robbemond (43), Patrick Elmendorp (40) en Wibo Broek (42) zijn totaal geen typische hipsters met baard en eigen biermerk. Hoeft ook niet. Een nuchtere Vlaardinger op zijn tijd is eigenlijk wel een verademing.

Verwacht van Vulcaan bier dus ook geen gelikt marketingverhaal, maar gewoon een mooi verhaal dat leest als een jongensdroom. Leren bierdrinken doen de vier vrienden Wibo Broek, Jasper Robbemond, Martin Hagestein en Guido de Jong vanaf hun 16de bij de scouting. "Patrick hebben we leren kennen in de kroeg", verklaart Jasper het vijfde wiel aan de bierwagen.

Pannetje

Hun gezamenlijke liefde voor het gerstenat mondde vijf jaar geleden uit in een avondje bierbrouwen in de keuken. Gewoon met een pannetje op het vuur doet Martin, de bierbrouwer van het stel, voor hoe het hoort. Na vele proeverijen besluiten de vrienden dat er best potentie in hun zelf gebrouwen bier zit en schaffen serieus biermateriaal aan.

Vulcaan bier, vernoemd naar de Vlaardingse Vulcaanhaven, ziet het goudgele levenslicht in 2013 in de Vlaardingse Hoogstraat, maar verhuist wegens succes begin dit jaar naar een groter pand aan de Oosthavenkade. In het pand zat precies honderd jaar geleden de laatste bierbrouwerij van Vlaardingen: De Gekroonde M.

Afval

Jasper wijst op een oude stoffige bierfles van De Gekroonde M. bij de ingang van de nostalgische bierbrouwerij. "Die hebben we in bruikleen gekregen van het Vlaardings depot." De vijf vrienden krijgen de nostalgische bierbrouwerij echter niet geheel op een presenteerblaadje aangereikt. Waar nu de bierketels en biervaten staan, lag begin dit jaar nog torenhoog afval.

"We hebben 100 kuub afval uit dit pand getrokken, dat is echt bizar veel", zegt Patrick met een ernstig gezicht. Met behulp van vrienden, familie en andere stadsgenoten die het biermerk een warm hart toedragen, wordt de brouwerij weer in ere hersteld. Alles in ruil voor een kratje Vulcaan.

Gebakje

Dit jaar verwachten de mannen hier 12.000 liter vulcaan bier in de soorten Vulcaan Wit, Vulcaan Mammoet, Vulcaan Lentebock en Vulcaan Herfstbock te brouwen. Volgend jaar gaan ze voor een dubbele hoeveelheid, want het Vlaardingse bier gaat met liters tegelijk de mintgroene schuurdeur uit. "Het is een gebakje voor mannen, maar ook veel vrouwen vinden ons bier lekker."

Tot nu werd voornamelijk hun eigen thuishaven bediend, maar daar komt snel verandering in. "Vanaf deze week gaan we actief langs bij horecagelegenheden in Rotterdam. We hebben genoeg bier om de dorst te lessen in Rotterdam", grijnst Jasper.

Gerelateerde artikelen:

Biersucces met bizarre merknaamAmsterdamse brouwerij scoort crowdfundingsrecord