Nieuws Actueel

Oud-voorman VNO-NCW Hans de Boer (66) overleden

Oud-voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer is afgelopen nacht overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat heeft de werkgeversorganisatie bekendgemaakt. De Boer is 66 jaar geworden.

De Ondernemer / ANP 18 januari 2021

Laatste update: 18 januari 2021 13:04

Hans de Boer VNO NCW werkgeversorganisatie

Hans de Boer (1955-2021): intelligent, scherpe geest en ongedwongen stijl. Foto: ANP

De Boer vertrok in september bij VNO-NCW en droeg het stokje over aan Ingrid Thijssen. Die zou hem eigenlijk in het voorjaar al opvolgen, maar vanwege de coronacrisis bleef De Boer enkele maanden langer aan.

Cees Oudshoorn, algemeen-directeur VNO-NCW: ,,Onze gedachten zijn bij zijn vrouw Klaske, kinderen, kleinkinderen en naasten. Wij wensen hen alle sterkte toe in deze emotionele en zware tijd. Het plotselinge overlijden van Hans is een diepe schok voor de organisatie van VNO-NCW en MKB-Nederland. Hans was een geliefde voorzitter, een uniek mens, ontwapenend, oprecht én uitgesproken en zeer bij ons betrokken. Met zijn scherpe geest, intelligentie en ongedwongen stijl in de omgang met mensen was hij een groot voorbeeld voor ons allen. Het was een voorrecht en enorm plezier met hem te mogen samenwerken."

"Met zijn scherpe geest, intelligentie en ongedwongen stijl in de omgang met mensen was hij een groot voorbeeld voor ons allen"

Cees Oudshoorn, algemeen-directeur VNO-NCW

'Sociaal betrokken, rechtdoorzee, creatief'

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: ,,Met Hans verliezen we iemand die het hart zo ontzettend op de juiste plaats had zitten. Hij was sociaal betrokken, rechtdoorzee, creatief en hij heeft zich jarenlang met een groot gevoel voor humor en enorme overgave ingezet voor het ondernemerschap in Nederland. Dat deed hij trouwens ook buiten onze landsgrenzen tijdens zijn favoriete handelsmissies en met een grote passie voor een sterke Europese samenwerking. Met zijn overlijden laat Hans een groot gat na bij ons en al onze leden. We wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte met dit enorme verlies."

Lees ook: Nieuwe voorzitter VNO-NCW: van Hans de Boer naar Ingrid Thijssen

'Vol humor, bruisend van ideeën'

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: ,,Een man zo energiek, vol humor, bruisend van ideeën en nog zoveel plannen is er opeens niet meer. Hans was een fantastische collega, maar zeker ook mentor, en met hem wist je altijd precies waar je aan toe was. Met bevlogenheid heeft hij zich vele jaren ingezet voor ondernemers, groot en klein. Eerst als één van mijn voorgangers bij MKB-Nederland, later bij VNO-NCW. Wij gaan hem enorm missen en onze gedachten zijn bij zijn gezin en andere dierbaren."

"Een man die hield van het maatschappelijk debat. Stevig op de inhoud, maar altijd met oog voor zijn gesprekspartners"

Piet Fortuin, voorzitter CNV

'Constructieve gesprekspartner in de polder'

Vakbond CNV reageert geschokt op het overlijden van De Boer. CNV-voorzitter Piet Fortuin noemt hem een "prettige onderhandelaar".

,,De Boer was een constructieve gesprekspartner in de polder. Een man die hield van het maatschappelijk debat. Stevig op de inhoud, maar altijd met oog voor zijn gesprekspartners. Een prettige onderhandelaar waar we de afgelopen jaren goed mee hebben samengewerkt", aldus Fortuin. ,,Het is triest dat hij, juist nu hij zou genieten van een welverdiend pensioen, zo vroeg is overleden."

Hans de Boer (Voorzitter VNO-NCW) tijdens een hoorzitting in 2019 waarin de eventuele aanleg van een luchthaven in de Noordzee wordt besproken. Het project zou 33 tot 46 miljard euro gaan kosten en stuitte eerder op weerstand van KLM.

'Ridder van het kleinkapitaal'

De Boer was in totaal zes jaar en drie maanden voorzitter van VNO-NCW toen hij op 21 september afscheid nam en werd uitgeroepen tot lid van verdienste van VNO-NCW. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn grote inzet voor ondernemers, zijn voortdurende inspanningen om Nederland -wat hij altijd ‘een gaaf land’ noemde- ook internationaal op de kaart te zetten en de vele maatschappelijke nevenactiviteiten gedurende zijn leven, zoals het voorzitterschap van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. Tussen 1997 en 2003 was Hans voorzitter van MKB-Nederland. ‘De ridder van het kleinkapitaal’, zoals hij zelf vaak grapte.

Als voorzitter van VNO-NCW wist De Boer veel te bereiken. Alleen al in zijn laatste jaar als voorzitter kwamen er onder meer een pensioenakkoord, een akkoord over topvrouwen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. In het laatste jaar leverde hij daarnaast een grote bijdrage in het overleg met de overheid en de vakbeweging over maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

Lees ook: Hans de Boer (VNO-NCW): 'Wees zuinig op vlaggenschepen, zij helpen de economie verder'

Politiek Den Haag geschokt: 'Verschrikkelijk nieuws'

Ook in politiek Den Haag is geschokt gereageerd op het plotselinge overlijden van Hans de Boer. Premier Mark Rutte noemt De Boer "een dierbare vriend met een echt ondernemershart, die zich vol overgave en energie inzette voor het Nederlandse bedrijfsleven. We gaan hem enorm missen".

Minister Wopke Hoekstra van Financiën is "geschokt en bedroefd" door het "veel te vroege" overlijden van De Boer. ,,We verliezen iemand die zich met grote betrokkenheid en passie inzette voor een beter Nederland", aldus Hoekstra. ,,Ik wens zijn familie en nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies."

"We verliezen iemand die zich met grote betrokkenheid en passie inzette voor een beter Nederland"

Wopke Hoekstra, minister van Financiën

Lodewijk Asscher, die in het vorige kabinet als minister van Sociale Zaken veel met De Boer te maken had, noemt het "verschrikkelijk nieuws. Hans was energiek, had het hart op de tong en was zeer oprecht betrokken", aldus Asscher.

D66-voorman Rob Jetten denkt "met plezier terug aan onze stevige gesprekken en humorvolle ontmoetingen. Een pittige discussie werd steevast afgesloten met een gulle lach". Volgens Gert-Jan Segers van de ChristenUnie was De Boer "een kleurrijke voorman van de werkgevers die bij veel recente akkoorden betrokken is geweest". Het is "tragisch dat zo snel na de beëindiging van z’n loopbaan het definitieve afscheid volgde".

'Al die labbekakken moeten aan het werk'

Hans de Boer stond in de polder niet bekend als verbinder, maar wel als iemand die met verrassende uitspraken uit de hoek kwam. Zo zei hij in 2015, een jaar na zijn aanstelling bij de werkgeversorganisatie: ,,Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, die moeten aan het werk."

Het quotum voor vrouwen aan de top voor het bedrijfsleven bestempelde De Boer als zwaktebod. De zelfverrijking van topmanagers in grote banken en bedrijven noemde hij onbetamelijk en in de discussie over de dividendbelasting zei hij trots te zijn dat hij "aan de goede kant van de streep" strijdt vóór het afschaffen ervan.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.