Nieuws Actueel

Marketing is inspiratie opdoen én delen

Of het nou heel grote of wat kleinere bedrijven zijn, voor Ellen van Dijk zijn ze even interessant. Met haar marketingboutique BrandForceOne staat ze een verscheidenheid aan bedrijven bij in hun marketing- en communicatiestrategieën. “Als het maar niet bij strategie hoeft te blijven. Het echt doen, daar gaat het om.”

De Ondernemer 19 januari 2018

Brand Force One Ellen van Dijk Twentse Zaken Vrouwen

“Juist de mix van grote en kleinere bedrijven is zo leuk,” vertelt Ellen van Dijk. De Enschedese werkte voor haar start als ondernemer in PR en communicatie en haar viel steeds meer het gat in communicatie tussen klanten en marketingleveranciers op - ze begrijpen elkaar vaak niet - waarna ze als zelfstandige aan de slag ging. “Ik werkte veel samen met andere zelfstandigen en merkte dat iedereen heel graag met zijn of haar vak bezig is, maar acquisitie vaak niet leuk vindt. Terwijl ik dat juist een leuk onderdeel van het ondernemerschap vind. Zo is BrandForceOne ontstaan. Intussen werken we onder onze eigen regie met een team van professionals voor allerhande bedrijven samen om strategie en operatie professioneel en efficiënt bij elkaar brengen.”

Lees ook: Deze Twentse zakenvrouwen krijgen eigen magazine

Weten wat we willen

Het resultaat is een portfolio vol organisaties waarvoor BrandForceOne marketing- en communicatiestrategieën opzet en begeleidt. “Bij de grote bedrijven zien we dat het ontwikkelen van de aanpak steeds vaker een onderdeel is van het vraagstuk. We weten wat we willen, maar hoe pakken we dat aan?, wordt ons dan gevraagd. Multidisciplinair werken is daarin in onze optiek heel belangrijk. Die ervaringen passen we weer toe bij kleinere bedrijven. Voor hen fungeren we eerder als externe marketingafdeling. Het geeft steeds weer energie om te zien dat we bedrijven echt vooruit helpen.”

Sparringpartner

Een duidelijk toekomstbeeld had ze altijd al. “Ik wilde het liefst werk waarbij ik alles uit mezelf kon halen, zowel creatief als zakelijk. Nou, dat is gelukt met BrandForceOne. Beide aspecten komen volop aan bod. In de loop van de tijd kwam er - subtiel - een belangrijk keerpunt. Waar ik eerst zelf op zoek ging naar klanten en ze soms echt moest overtuigen van het belang van goede marketing en communicatie, begonnen klanten ons te benaderen. Zij waren al overtuigd en vroegen ons als sparringpartner. Dit zijn klanten die er klaar voor zijn en echt werk willen maken van hun strategieën. Samen kun je op die manier veel bereiken. En dat is toch wel het allerleukste.”

Lees ook: Deze Twentse zakenvrouw was op een haar na de beste HR-professional van Nederland

Instagram

Marketing is inspiratie, weet Van Dijk. “Zowel om op te doen als om te delen. Ik haal veel inspiratie uit mijn contacten bij de Businessclub van 83 waar ik bestuurslid van ben. En dan is er Instagram, mijn favoriete sociale mediaplatform. Ik volg veel accounts en post zelf regelmatig. Even in de wereld van een ander kijken en ik heb weer allemaal goede ideeën."

Je moet je láten inspireren, heb ik altijd geleerd. Wie alleen maar achter zijn bureau zit, krijgt deze niet. Dat geldt voor iedereen. Vandaar dat ik het niet nalaat om continu mijn ideeën te spuien,” lacht ze.

Mooie herinnering

Muziek is belangrijk voor Van Dijk. “Muziek is emotie en een uitlaatklep. Ik speelde vroeger klassiek piano en deed zelfs een keer mee aan het Petrovconcours in het Enschedese Muziekcentrum. Ik speel nu niet meer, maar het is een mooie herinnering en muziek is nog steeds een belangrijk onderdeel van mijn leven.”

Van Dijk gelooft in de kracht van vrouwenpower. “Het valt me op dat er zoveel mannen zijn in de zakenwereld en relatief weinig vrouwen. Ik geloof niet dat we ze via een quotum aan de top moeten zetten, maar wel dat de touch van een vrouw van groot belang kan zijn in het bedrijfsleven. Laat je vrouwelijke kwaliteiten gelden; wees zorgzaam, toon je zachte kant. De kwaliteiten van mannen en vrouwen zijn allebei anders, maar samen meer. Bundel ze en dan kom je ver.”