Nieuws Actueel

'Volkswagen vernietigde bewijs in fraudezaak'

Volkswagen heeft in de Verenigde Staten mogelijk bewijs vernietigd in het geruchtmakende fraudeschandaal rond de uitstoot van dieselauto's. Dat meldden verscheidene Duitse media zondag op basis van een aangifte door een inmiddels ontslagen medewerker van het autoconcern, waarin zij inzage hebben gehad.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 13 maart 2016

Image 5818612

In september vorig jaar werd duidelijk dat Volkswagen geknoeid heeft met de uitstootwaarden van dieselauto's. Speciale software in het motormanagement zorgde ervoor dat de auto's in laboratoriumproeven veel schoner uit de bus kwamen dan zij in de praktijk waren.

Justitie in de VS, waar de zaak als eerste aan het rollen kwam, gaf het bedrijf direct opdracht te stoppen met het routinematig opschonen van digitale gegevensbestanden. Zo moest voorkomen worden dat mogelijk bewijsmateriaal verloren zou gaan.

Klokkenluider

Volgens de vroegere IT-medewerker heeft Volkswagen dat bevel evenwel naast zich neergelegd, aldus het dagblad Süddeutsche Zeitung en de omroepen NDR en WDR. De IT-afdeling van het Amerikaanse dochterbedrijf zou ook een door de raad van commissarissen gelast intern onderzoek hebben gedwarsboomd.

Zelf zegt de klokkenluider eind vorig jaar te zijn ontslagen omdat het bedrijf bang was dat hij uit de school zou klappen. Hij eist nu schadevergoeding. Volkswagen wilde tegenover Süddeusche Zeitung niet reageren. Het zou gaan om een arbeidsconflict waarover het autobedrijf geen inhoudelijke mededelingen doet.

EPA