Nieuws Actueel

Voorgoed vochtvrij met Waterloos

Zijn leven bestond vooral uit creatieve verbouwingen, onder meer van theaters. Sinds kort houdt Ronald ten Brink (69) zich echter bezig met het bestrijden van vocht.

Nathalie Nuiten 29 mei 2016

Ronald Ten Brink 1065

Als eigenaar en oprichter van Waterloos Drainage maakt hij kelders, kruipruimten en muren voorgoed vochtvrij. En dat allemaal dankzij een nieuw systeem, dat de Hagenaar behoorlijk vrolijk stemt. ,,Ik heb eigenlijk alleen maar blije klanten. Mensen komen bij me met een probleem en ik kan hen nu duurzaam helpen tegen een betaalbare prijs."

DuurzaamDe jongste ontdekking is volgens hem zowel eenvoudig als duurzaam. ,,Ons nieuwe drainagesysteem pompt water weg via het riool of de hemelwaterafvoer. Het vraagt weinig ruimte en is eenvoudig te plaatsen. Doordat wij met modulaire systemen werken, kan de levensduur van de energiezuinige elektrische pompinstallatie ook eenvoudig worden verlengd. Na plaatsing zijn klanten zeker voor acht jaar af van problemen met vochtige muren, kruipruimtes en kelders. En die zijn er nogal wat in dit deel van Nederland!"

Perfecte machineHet systeem is er gekomen dankzij Krol Pompen uit Rotterdam. ,,Dat bedrijf sleutelde al jaren aan de ideale oplossing voor vochtige kelders. Nu moet ik zeggen dat de perfecte machine is bedacht. Ik ga testen of het mogelijk is om de pomp niet in, maar naast het pand te plaatsen. Wij zijn ook bezig om het opgepompte water te hergebruiken voor toilet, wasmachine, vaatwasmachine en mogelijk ook voor de cv.''

Niveau grondwaterDe truc is dat met de nieuwe vinding het niveau van het grondwater onder een pand wordt verlaagd, waardoor vochtproblemen verdwijnen. Het systeem is voor een ieder bereikbaar, zegt hij. ,,Tot nu toe ben ik wel de enige in Nederland die deze pompen plaatst. Vanuit Den Haag kan ik de regio Groot Haaglanden en andere delen van de provincie Zuid-Holland bedienen." Zijn ultieme droom als drooglegger? ,,Ik zou graag het Binnenhof nog eens doen!"