Nieuws Actueel

Voorne-Putten wil toerist Zeeuwse kust verleiden

Voorne-Putten wil zich als het begin van de Zeeuwse kust profileren. Bij het oprijden van het eiland via de N57 moet de toerist zo enthousiast worden dat hij hier wil verblijven en niet nog vele kilometers doorrijdt, bericht het AD.

Theo Teitsma 24 februari 2016

Zeeuwse Kust

Voorne-Putten wil meeprofiteren van de naamsbekendheid van Zeeland. De vier gemeenten willen toeristen en recreanten verleiden hier hun vakantie te vieren en attracties, het strand, de duinen en de vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis te bezoeken.

Maar volgens een position paper - een document waarin de positie en rol van het eiland in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag wordt beschreven - is er nog heel veel werk aan de winkel.

Want Voorne-Putten moet in alles uitstralen dat het de toeristen graag ontvangt. Dat zou moeten gebeuren via goed aangeduide routes naar de belangrijkste attracties, het opknappen van wandel- en fietspaden en het verbinden van natuur- en recreatiegebieden waar mensen niet alleen kunnen wandelen, maar ook in horecagelegenheden voor een hapje en drankje terechtkunnen. En alle toeristische trekpleisters moeten volgens de gemeenten goed op elkaar worden aangesloten.

OpvallenOm op te vallen willen ze bij de zes invalswegen van het eiland landmarks neerzetten: opvallende en herkenbare bouwwerken met het liefst ook een welkomstboodschap voor de bezoekers.

Om het eiland zo goed mogelijk te promoten is het de bedoeling samen te werken met de VVV in Zeeland. Die heeft ervaring hoe de kust zo goed mogelijk onder de aandacht van mensen in binnen- en buitenland kan worden gebracht.

Ook de eilandse ondernemers zouden volgens de gemeenten samen moeten kijken hoe het horeca-, hotel- en campingaanbod verder kan worden verbeterd.

Groene oaseEr wordt voorzichtig aan gedacht een projectenbureau gastvrijheidseconomie op te richten. Dat moet ervoor zorgen dat nieuwe initiatieven voor recreanten en toeristen sneller van de grond komen en niet blijven plakken in de stroperigheid in gemeentehuizen.

De 'groene oase' als tegenhanger van de bedrijvigheid in de Rotterdamse haven en grote stad, is ook een beeld waarmee Voorne-Putten zich naar buiten toe wil profileren. Het eiland wil daarbij één ding koste wat kost voorkomen: dat er windmolens in de polders en langs de randen van het eiland worden bijgezet, omdat die dodelijk zijn voor de beleving van rust en het gevoel van ruimte.

Liever zien de gemeenten dan zonnepanelen op daken van gebouwen en in een enkel verlaten weiland verschijnen.

De komende periode worden de toeristische plannen verder uitgewerkt en een stuk concreter gemaakt. Die hebben volgens de gemeente nóg een voordeel: ze zorgen voor extra werkgelegenheid op Voorne-Putten.