Nieuws Actueel

VR Cinema in Leidsche Rijn neemt een voorschotje op de toekomst

In bioscoop CineMec in Leidsche Rijn ging gisteravond de VR Cinema, waarbij je een film in virtual reality kunt beleven, in première. Het lijkt een veelbelovend begin, schrijft AD Utrechts Nieuwsblad.

YELLE TIELEMAN | Foto: Ruud Voest 13 september 2017

VR Cinema17091305 ruudvoest

Oprichter Gerben Kuipers van CineMec loopt zichtbaar trots rond op de vierde verdieping van zijn bioscoop. ,,Toen ik hier de eerste paal in de grond sloeg, zei ik al dat we met deze bioscoop innoverend zouden zijn. Dat hebben we bewezen met de nieuwste technieken en met de komst van de expositie van Harry Potter. En nu weer."

Bloedspetters

Bezoekers van de VR Cinema krijgen een speciale bril op hun hoofd en een koptelefoon. Bovendien nemen ze plaats op een luxe stoel die 360 graden kan draaien, zodat je de belevenissen in de film vanuit alle hoeken en standen kunt beleven. Het effect daarvan bewijst zich in een gladiatorfilm, waarmee je lettelijk tussen de gladiatoren in het colosseum in Rome staat. Het lijkt zó echt dat je als vanzelf uitwijkt voor de bloedspetters die van de zwaarden afkomen. Even verderop krijst een aantal dames die midden een horrorfilm zijn terechtgekomen.

Lees ook: Welkom in de levensechte schijnwereld van virtual reality

Bezoekers

De eerste bezoekers die op de première zijn afgekomen, zijn in elk geval enthousiast. ,,Het beeld was niet heel erg scherp, maar je kon wel echt alles heel mooi meekrijgen", glundert de 22-jarige Angela. Haar vriendin Irene: ,,Je zit er echt middenin en je wilt steeds meedoen. Ik vond het ook heel lastig om te bepalen waar ik moest kijken."

Blockbusters

Volgens Kuipers, tegenwoordig als adviseur verbonden aan 'zijn' bioscoop, kunnen Utrechters voorlopig nog geen blockbusters verwachten in de VR Cinema. ,,Het gaat echt om kleine films of trailers van grote films. We staan pas aan het begin van deze nieuwe ontwikkelingen. Je kunt straks bij wijze van spreken zélf in de huid van James Bond kruipen. Dat is toch fantastisch?!"

Toen ik hier de eerste paal in de grond sloeg, zei ik al dat we met deze bioscoop innoverend zouden zijn

Gerben Kuipers, oprichter van CineMec