Nieuws Actueel

Vraag naar vakantieopvang van huisdieren neemt toe

Terwijl hun baasjes in Zuid-Europa vertoeven, vieren huisdieren vakantie in het dierenpension. Dat schrijft het AD.

Annelou Izeren | Foto: Thierry Schut 23 juli 2016

Hondenpension westland 1065

Het is februari als Jannet Markus al 'nee' moet verkopen. ,,Sorry. We zitten al helemaal vol komende zomer.'' Markus is eigenares van Het Pensionnetje, een honden- en kattenhotel in De Lier. ,,Wie verstandig is, vraagt voor het boeken van de vakantie even of er plek is in het dierenpension voor zijn of haar geliefde viervoeter. Anders kom je misschien bedrogen uit."

De baasjes van de 37 honden die deze week in het pension te vinden zijn, hebben geluk gehad. Die waren er op tijd bij. ,,Deze paar weken is het topdrukte hier. Niet alleen met honden, maar ook met katten. Een gezellige boel zullen we het maar noemen."

SpeelmaatjesEn gezellig is het. Dat is bijvoorbeeld te zien aan beagle Freek die, als hij doorheeft dat het zijn tijd is om zijn kennel te verlaten voor een uurtje buiten met bevriende honden, een hupje in zijn loop ontwikkelt. Kwispelend dribbelt hij op een groep andere honden af: zijn maatjes. ,,Tot voor kort hadden mensen vaak het idee dat het zielig is om je hond of kat in een pension achter te laten'', zegt Markus. ,,Maar niets is minder waar. Sterker nog, hier komen ze in veel gevallen vaker buiten dan thuis, drie keer per dag een uur lang. Daarbij hebben ze hier natuurlijk ook heel veel speelmaatjes. Veel meer dan thuis. Voor hen is het hier ook een soort vakantie."

Geen zorgen dus over eventuele gedeprimeerde dieren in de kennels van Het Pensionnetje. ,,Er zitten er tussen die de eerste paar dagen bijzonder moeilijk kunnen doen. Dat heeft dan vaak te maken met de manier waarop hun baasje is weggegaan. Is dat met tranen geweest? Reken er dan maar op dat zo'n beestje zich hier niet op zijn gemak voelt. Ben je weggelopen alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat je hond of kat hier blijft, dan doen zij ook vaak niet moeilijk."

Markus heeft verstand van honden. Dat bewijzen de vele diploma's die ze heeft behaald binnen dit vak en haar ruim dertien jaar lange ervaring met Het Pensionnetje. ,,Gelukkig is het tegenwoordig een vereiste om dergelijke diploma's te hebben voor een dierenpension. Ik krijg zat verhalen te horen over slechte pensions. Ik zou het simpelweg niet over mijn hart kunnen verkrijgen om de dieren hier slecht te behandelen. Daarvoor vind ik honden en katten veel te leuk."

PopulairDe opvang van honden en katten in een pension wordt in Westland steeds populairder, getuige de groei van Markus' bedrijf: ze begon in 2003 met acht hondenkennels, breidde in 2006 uit met vijf kennels en in 2009 werden er nog 24 extra bijgebouwd.

Als de eigenares zich zou laten leiden door de stijgende vraag naar opvangplekken, zou ze ook vandaag nog een fors aantal kennels kunnen laten bijbouwen met een goede kans dat ook deze gevuld worden. ,,Maar daar heb ik hier de ruimte niet voor. Op zich is het wel een goed teken. Mensen in Westland lijken verantwoordelijk met hun huisdieren om te gaan. Ook met hun katten. Het is namelijk vaak niet genoeg om aan de buren te vragen of ze twee keer per dag eten gaan geven. Een kat heeft ook behoefte aan gezelschap."

Vlak na deze woorden komt er een kleine donkere kat op Markus af lopen. Hij laat zich oppakken en gooit vervolgens het kopje achterover om gekroeld te worden. ,,Het is heerlijk werk. Ik weet niet wat ik zou doen als ik het niet meer zou kunnen doen. Dan zal ik het geblaf en dergelijke om mij heen zeker missen."

Voorlopig hoeft Markus daar nog niet aan te denken. De komende weken zit het pension nog bomvol.