Nieuws Actueel

Vredenburg 'nieuwe' hotspot onder winkeliers

Waar de Lange Elizabethstraat altijd gold als de winkelstraat met de hoogste huren van Utrecht, is nu het Vredenburg bezig met een opmars. Winkeliers betalen ook daar 1650 euro per vierkante winkelmeter, schrijft het AD.

Freke Remmers 29 april 2016

Steenweg utrecht

De oostzijde van het Vredenburg is in trek. De huurprijs per vierkante meter steeg het afgelopen jaar, met tophuren die nu hetzelfde zijn als de Lange Elizabethstraat: 1650 euro per vierkante meter.

Hoog CatharijneHet plein kreeg de afgelopen jaren een facelift. ,,Het is één van de drukst belopen stukjes van Utrecht en profiteert van de recente investeringen in de openbare ruimte," meent binnenstadsmanager Jeroen Roose. ,,Bovendien zal de stijging inspelen op de verwachtingen als Hoog Catharijne straks klaar is."

Vastgoedmonitor Ook de huurprijzen in de Steenweg en de Choorstraat stegen, blijkt uit de Vastgoedmonitor 2015 van de gemeente Utrecht.

Daaruit blijkt dat de winkelleegstand vorig jaar vrijwel gelijk gebleven is in Utrecht en nog steeds lager is dan het landelijk gemiddelde. In de binnenstad staat zo'n 5 procent leeg, tegen 7,7 procent in de rest van het land. Maar recente faillissementen zoals die van de V&D beloven voorlopig weinig goeds voor 2016.

Primark,,Er is wel veel interesse in die vierkante meters," weet Roose. Zo bevestigde de eigenaar IEF Capital eerder al tegenover deze krant onder meer in gesprek te zijn met Primark. ,,Utrecht heeft een goede positie in Nederland. Het is er veelzijdig, met plek voor partijen die veel of juist minder vierkante meters nodig hebben. Er is een mooie historische binnenstad, met veel cultureel aanbod. Dat heeft een aanzuigende werking op bezoekers."

Uit de vastgoedmonitor blijkt dat de kantorenmarkt ook minder leegstand kent. Dat komt omdat lege kantoren omgebouwd worden tot appartementen, maar ook omdat er - voor het eerst sinds 2012 - weer meer vraag is naar kantoorruimte.