Nieuws Actueel

'Vrouw van directeur is allerminst te benijden'

De vrouw van een CEO leeft soms in de schaduw van haar man, merkte Sadhna Meijer-Gopalrai (49). Ze schreef er een boek over, voor 'lotgenoten'.

Wouter ter Haar 22 december 2016

Vrouw van CEO

Confronterend was toch wel het voorval tijdens een handelsmissie naar het Chinese Changzhou. Daar werd Sadhna Meijer-Gopalrai (49) benaderd als de 'gezelschapsdame' van Henk Meijer, destijds algemeen directeur van de Tilburgse Bierens Machinefabrieken. Ze was al jarenlang de vrouw van de CEO en bij Bierens verantwoordelijk voor buitenlandse activiteiten. Ze maakte in China deel uit van een Tilburgse handelsdelegatie.

Sadhna, in het verleden werkzaam als directiesecretaresse bij onder meer de Efteling en Amgen, gebruikt het voorval nu vooral ter vermaak. Maar er is ook een serieuze component: ,,Want zo wordt een vrouw van een CEO vaak gezien, vooral in Aziatische landen." De positie als vrouw van de directeur acht zij niet benijdenswaardig. ,,Het klinkt misschien mooi voor de buitenwereld, maar het is niet altijd leuk om geleefd te worden door de drukke agenda van je echtgenoot."

E-book

Om vrouwen in een dergelijke positie te helpen schreef ze het tweetalige e-book Vrouw van CEO. Daarnaast verzorgt ze voor 'lotgenoten' een online- of persoonlijk trainingsprogramma. De van oorsprong Surinaamse counselor wil met haar website en trainingen zo veel mogelijk vrouwen van ondernemers helpen 'weer in hun eigen kracht te komen'. Sadhna: ,,Dankzij mijn eigen ervaringen en frustraties ben ik tot de conclusie gekomen dat je voor je eigen positie moet kiezen. Dus niet leven in de schaduw van je man, maar je eigen agenda bepalen en eigen activiteiten ontwikkelen. Het is belangrijk een eigen plek en positie te vinden. Daar help ik vrouwen graag bij.''

Valkuilen

Sadhna richt zich specifiek op vrouwen van directeuren en andere leidinggevenden. ,,Velen herkennen de valkuilen die ik ben tegengekomen. Er zijn er veel die zich een appendix voelen. Mij frustreerde dat op den duur in hoge mate en ik denk dat dit voor meer vrouwen geldt. Ik wil hun zelfredzaamheid versterken, op de lange termijn is dat veel beter.''