Nieuws Actueel

VvE's klagen dat energiesteun voor blokaansluiting tekortschiet

De tegemoetkoming in de energiekosten voor huishoudens met een blokaansluiting schiet tekort als je deze vergelijkt met het reguliere energieprijsplafond. Daarover klagen Stichting VvE Belang en Vastgoed Management Nederland (VGM NL), die de belangen behartigen voor Verenigingen van Eigenaars (VvE's) en de beheerders daarvan.

ANP 19 januari 2023

ANP190123170 1

Woensdag werd bekend dat huishoudens met een gedeelde aansluiting voor zowel gas als elektriciteit dit jaar tot bijna 1600 euro compensatie kunnen verwachten voor de hoge energieprijzen. Wie een zogenoemde blokaansluiting heeft, heeft namelijk nauwelijks baat bij het prijsplafond voor energie dat de overheid voor dit jaar heeft ingesteld.

Het grootste bezwaar van de organisaties ligt bij de wijze waarop het ministerie het gemiddelde verbruik van de huishoudens achter de blokaansluitingen berekent. "Alle appartementen achter een blokaansluiting worden op één hoop geschoven: grote, kleine, huur- en koopappartementen. Jong, oud, goed en slecht geïsoleerd", geven ze aan.

1000 euro

Het financiële nadeel zou op kunnen lopen tot 1000 euro per jaar. Stichting VvE Belang en VGM NL vragen minister Rob Jetten van Energie om daarom nog eens goed te kijken naar de hoogte van de subsidie en alle omstandigheden die spelen rondom het energieverbruik van huishoudens in een appartementencomplex.

De bedragen die het kabinet woensdag noemde waren nog maar een indicatie. Het definitieve bedrag is nog afhankelijk van de verdere uitwerking van de regeling en de prijsontwikkeling. Het kabinet kwam alvast met deze indicatieve bedragen omdat onder meer woningcorporaties daar om hadden gevraagd. Zij kunnen er nu rekening mee houden bij het vaststellen van de voorschotten voor energie die zij bij hun huurders in rekening brengen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws