Nieuws Actueel

Wall Street opent hoger en zet winstreeks door

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag hoger geopend, waarmee wordt voortgeborduurd op de winsten van vorige week. Beleggers op Wall Street zijn vooral in afwachting van het Amerikaanse inflatiecijfer, dat dinsdag op het programma staat. Dat cijfer over augustus geeft mogelijk meer inzicht of de stijging van de consumentenprijzen in de Verenigde Staten een piek heeft bereikt. De Amerikaanse centrale bank heeft de rente al flink verhoogd om de inflatie aan te pakken en zal dat naar verwachting later deze maand opnieuw doen. Wanneer de stijging van de consumentenprijzen wat afkoeling laat zien zal de Federal Reserve de rente in de toekomst mogelijk minder agressief hoeven te verhogen.

ANP 12 september 2022

ANP120922161 1

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,4 procent hoger op 32.280 punten. De brede S&P 500 steeg 0,6 procent tot 4091 punten en techbeurs Nasdaq klom 0,6 procent tot 12.189 punten. Wall Street boekte afgelopen week de eerste weekwinst na drie verliesweken op rij.

Twitter verloor 1 procent. Het socialemediabedrijf verklaarde dat het met de betalingen aan een klokkenluider niet de voorwaarden van de overnamedeal met Tesla-topman Elon Musk heeft geschonden. Het juridische team van Musk haalde vrijdag een betaling van naar verluidt 7,75 miljoen dollar door Twitter aan een klokkenluider aan als reden om onder de overnamedeal uit te komen. Musk had in april 44 miljard dollar over voor de berichtendienst, maar wilde in juli van de overname af. Twitter zou te weinig echte mensen onder de gebruikers hebben en te veel bots.

ESPN

Walt Disney ging 1,5 procent vooruit. De activistische investeerder Daniel Loeb van hedgefonds Third Point liet via Twitter weten dat hij niet langer aandringt op de verkoop van sportzender ESPN door Disney. Topman Bob Chapek van het entertainmentconcern liet afgelopen weekend tijdens een bijeenkomst weten grote plannen te hebben voor ESPN.

De chipsector stond ook in de belangstelling. Persbureau Reuters meldde dat de Amerikaanse overheid nog strenger wil optreden tegen de export van geavanceerde chips naar China. Zo zouden er nieuwe beperkingen worden afgekondigd voor de chipbedrijven KLA, Lam Research en Applied Materials. Ook voor Nvidia en AMD zouden nieuwe regels gaan gelden. De aandelen van de chipbedrijven verloren tot 1,2 procent.

De euro liet de sterkste stijging zien in vijf maanden en was 1,0170 dollar waard, tegen 1,0038 dollar op vrijdag. De eenheidsmunt zit in de lift sinds de renteverhoging in de eurozone.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws