Nieuws Actueel

Wall Street toont klein herstel, Pfizer omlaag

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag hoger van start gegaan, maar de openingswinsten moesten gedurende de handelsdag grotendeels weer worden ingeleverd. De stemming werd vooral gedrukt door aanhoudende zorgen over de inflatie.

ANP 27 februari 2023

ANP270223215 1

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een kleine plus van 0,2 procent op 32.889,09 punten. De breder samengestelde S&P 500 eindigde 0,3 procent hoger op 3982,24 punten en technologiebeurs Nasdaq won 0,6 procent tot 11.466,98 punten.

Wall Street beleefde vorige week zijn slechtste beursweek tot nu toe dit jaar als gevolg van inflatiezorgen en een stijgende rente. Door de aanhoudende hoge inflatie is de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank voorlopig doorgaat met renteverhogingen. Dat is echter ongunstig voor de waardering van aandelen.

Overnameplannen Pfizer

Beleggers deden het ook voorzichtig aan met het oog op de resultaten van grote Amerikaanse retailers als Target, Lowe's, Costco, Macy's en Best Buy, die later deze week naar buiten komen. Die cijfers geven mogelijk meer inzicht in hoeverre de Amerikaanse consumenten de hand op de knip houden vanwege de hogere prijzen.

Pfizer verloor 2,3 procent. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal voert de farmaceut gesprekken om biotechnologiebedrijf Seagen over te nemen. Eerder meldde de krant al dat concurrent Merck ook interesse zou hebben in Seagen, maar die overnamegesprekken leverden geen deal op. Seagen, dat een beurswaarde heeft van zo'n 30 miljard dollar, werd ruim 10 procent hoger gezet.

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway ging een fractie omhoog. Het bedrijf van superbelegger Warren Buffett heeft afgelopen jaar flink verloren op zijn beleggingen. Uit de eigen activiteiten haalde Berkshire Hathaway wel een winst van 30,8 miljard dollar, omgerekend zo'n 29,1 miljard euro. Dat was meer dan de 27,5 miljard dollar van een jaar eerder. Berkshire Hathaway is onder meer actief in de verzekeringsbranche, spoorwegen en energiebedrijven.

Union Pacific maakte een koerssprong van ruim 9 procent. Het spoorwegbedrijf kondigde aan dit jaar een nieuwe topman te zullen benoemen. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de eis van hedgefonds Soroban Capital Partners om de huidige topman Lance Fritz te vervangen.

Li Auto en dollar- en oliekoers

Li Auto sloot met een plus van ruim 2 procent. De Chinese fabrikant van elektrische auto's, die ook een notering heeft in New York, presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht. Ook verwacht het bedrijf in het huidige kwartaal flink meer auto's af te leveren.

De euro was 1,0608 dollar waard, tegen 1,0548 op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 75,60 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 82,30 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws