Terwijl het buiten druilerig en koud is, is het deze donderdagochtend binnen in het gloednieuwe hoofdkantoor van Van Mossel Automotive Group goed toeven. Een half jaar geleden geopend aan de Jan Vestersstraat 1 in Waalwijk, vind je binnen een waar Mekka voor autoliefhebbers. Niet alleen dankzij de historische autocollectie op de begane grond die in een gemiddeld automuseum veel bekijks zou trekken, maar ook vanwege een flink aantal gloednieuwe en bijzondere bedrijfswagens van het Chinese merk Maxus.
Sinds afgelopen juni is Van Mossel aangesteld als Nederlandse distributeur voor de nieuwkomer uit Shanghai en met de samenwerking met de Nederlandse mobiliteitsgigant hoopt het merk snel een voet tussen de deur te krijgen in de markt voor full-electric bedrijfswagens, aldus algemeen directeur Ralf van Meer.
Maxus is nog een vrij jonge speler uit China in de EV bedrijfswagenmarkt, maar heeft in de twaalf jaar dat het bestaat in eigen land al een uitstekende reputatie opgebouwd
Ralf van Meer
,,Maxus is nog een vrij jonge speler uit China in de EV bedrijfswagenmarkt, maar heeft in de twaalf jaar dat het bestaat in eigen land al een uitstekende reputatie opgebouwd”, vertelt Van Meer. ,,Het moederbedrijf SAIC, onder andere ook eigenaar van het roemruchte merk MG, wilde graag de Europese markt op en vond in Van Mossel als distributeur een ideale partner. Ikzelf ben in juli ingestapt, maar met een lang verleden bij Louwman Group en BYD Europe voel ik me als een vis in het water in de automotive-industrie. Toen de vacature voor algemeen directeur Maxus Motors Nederland bij Van Mossel Automotive Group voorbijkwam hoefde ik dan ook niet lang na te denken.”
Lees ook: Hoe Van Mossel een van de grootste autodealers van Europa werd
High value for money-formule
Kort nadat Van Mossel aangesteld is als distributeur maken de eerste twee bedrijfswagens van Maxus met de reeds genoemde high value for money-formule hun intrede op de Nederlandse markt. De 100 procent elektrische eDelivery 3 met een vanaf prijs onder de 30.000 euro geldt als de instapper. Met een actieradius van 371 kilometer in de stad, 6,3 m3 laadruimte en 930 kg laadvermogen is het een geduchte concurrent voor bestaande spelers in de bezorg- en vervoermarkt. Grote broer eDelivery9, beschikbaar vanaf 49.990 euro, doet daar met 12,5 m3 laadruimte, 1.350 kg laadvermogen en toch nog 353 kilometer actieradius in de stad nog een schepje bovenop.
De overstap naar full-electric kan juist nu heel interessant zijn. Na 2024 stopt de Subsidieregeling Emissieloze BedrijfsAuto's (SEBA) en loop je 5.000 euro subsidie mis
,,Na de introductie van Maxus in 2011 maakte het merk de eerste jaren vooral bedrijfswagens die nog op benzine en diesel reden. En in China karren die nog altijd rond. Voor de Europese markt gaan we voor duurzaam en richten we ons echt puur op full-electric. Naast de reeds gelanceerde eDelivery3 en eDelivery9 voegen we binnenkort met de eDelivery7 de ultieme bedrijfswagen voor de binnenstad toe. Met de T90 EV pick-up truck introduceren we bovendien de eerste volledig elektrische pick-up truck voor de Europese markt. Met ons kwalitatief hoogwaardige én toch betaalbare assortiment, dat binnenkort uit twintig varianten bestaat, maken we elektrische bedrijfsmobiliteit voor alle ondernemers in Nederland financieel toegankelijk.”
Battle om de binnenstad
Nu steeds meer gemeenten in Nederland vervuilende dieselbusjes uit het stadscentrum weren, zijn veel zogeheten last-mile-bezorgers die zorgen dat online bestelde producten van het distributiecentrum bij de consument thuis worden afgegeven, naarstig op zoek naar duurzame alternatieven. Bedrijven als PostNL, DHL en Picnic rijden in veel steden al rond met elektrische voertuigen en je zou denken dat de markt daarmee al behoorlijk verzadigd is, maar Maxus is vastbesloten in zijn missie om de battle om de binnenstad winnend af te sluiten.
,,Met de eDelivery 3 Chassis Cabine variant zetten we de ideale last-mile-delivery-bedrijfswagen op de markt. Alle respect voor de voertuigen die momenteel op de wegen rondrijden, maar veel van die wagens lijken nog het meest op elektrische golfbuggy’s, met een toch wel vrij beperkte actieradius. Hoe langer je wagen aan de oplader hangt, hoe korter ze in te zetten zijn voor je bedrijfsvoering. Met ons assortiment bieden we een volwaardig voertuig aan, compleet met alle ingebouwde luxe en veiligheidsassistenten die je in een personenauto zou verwachten. Onze full-electric bedrijfswagens zijn echte auto’s, geen omgebouwde scooters.”
Lees ook: Financieel voordeel en vertrouwen: hoe Maxus de bedrijfswagenmarkt verovert
Compensatie voor aflopende SEBA subsidie
De overstap naar full-electric bedrijfswagens kan voor veel ondernemers een interessante optie zijn en wat dat betreft vormt dit jaar en volgend jaar misschien wel hét moment om de definitieve overstap van diesel naar de stekker te maken. Na 2024 stopt de Subsidieregeling Emissieloze BedrijfsAuto’s (SEBA) en voor veel ondernemers kan de subsidie die tot wel 5.000 euro teruggave betekent juist het laatste zetje geven. Probleem is alleen dat het SEBA-potje voor dit jaar al sinds augustus leeg is. En gezien de verwachte stormloop in 2024 is het überhaupt maar de vraag of je er met je aanvraag dan nog wel tussenkomt.
Onze full-electric bedrijfswagens zijn echte auto's, geen omgebouwde scooters met een toch wel vrij beperkte actieradius
Van Meer: ,,We vinden het jammer dat de SEBA-subsidie dit jaar al vergeven is en volgend jaar ook maar beperkt beschikbaar is. Daarom biedt Maxus maximaal 5.000 euro compensatie voor ondernemers die nog dit jaar een bedrijfswagen uit ons assortiment aanschaffen. Het is onze missie om elektrische bedrijfsmobiliteit voor alle ondernemers in Nederland financieel toegankelijk te maken. Dat, gecombineerd met de landelijke dekking van Van Mossel, uitstekende 24/7 Maxus Road Side Assistance-pechhulp én een korte levertijd maakt dat we volgend jaar de markt in Nederland voorgoed komen verduurzamen. Dit jaar besteld betekent in de meeste gevallen vanaf januari 2024 leverbaar. De eerste vloot is al onderweg vanuit China en staat nu op de boot.”
Lees ook: Een verrassing in het wagenpark: zo gaat Pot Verhuizingen voor ‘zero emissie’