Nieuws Actueel

Website voor eerlijke kleren goed voor ondernemersprijs

Makkelijker eerlijke kleding vinden en kopen op internet. Met dit idee is de Vlaardingse Brenda Allard gekozen als de ZomerOndernemer van de regio Rotterdam.

Jasper Monster 23 augustus 2016

Brendaallard1065

Kleding gemaakt door volwassenen, die daar een normaal loon voor hebben gekregen en onder veilige omstandigheden hebben gewerkt. Met haar bedrijf De Fairtrade Gids wil de jonge ondernemer uit Vlaardingen het online vinden en kopen van deze 'eerlijke kleren' toegankelijker en overzichtelijker maken. ,,Ik vond het zelf heel lastig om eerlijke kleding te kopen en ik hoorde ook in mijn omgeving vaak dat mensen door de bomen het bos niet meer zagen. Daarom heb ik ongeveer anderhalf jaar geleden de website De Fairtrade Gids bedacht. Daarop moet alles te vinden zijn over het kopen van eerlijke kleding."

Project ZomerOndernemer

Met haar idee deed Allard deze zomer mee aan het project de ZomerOndernemer. Verdeeld over twaalf regio's in heel Nederland zetten ruim 200 jongeren tussen de 15 en 22 jaar tegelijk met Allard tijdens de zomervakantie hun eerste stappen als ondernemer. ,,Ik zag de wedstrijd vooral als een laagdrempelige kans om kennis te maken met het ondernemerschap. We kregen eerst een driedaagse training met veel opdrachten om onze vaardigheden als ondernemer beter te maken. Daarna zijn we bij bedrijven langs geweest en vorige week maakte een jury tijdens de slotbijeenkomst de winnaar bekend."

Allard versloeg in de regio Rotterdam met haar Fairtrade Gids negentien deelnemers.

,,Nee, ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Er waren ook nog zoveel andere goede plannen en motivaties. Maar de jury vond mijn verhaal goed en mijn ondernemersplan duidelijk en maatschappelijk relevant."

Regio's

In oktober strijdt de Vlaardingse met de winnaars uit de elf andere regio's om de titel Beste ZomerOndernemer 2016. ,,De winnaar mag onder andere op een driedaagse trip naar Riga in Letland. Daar is dan een internationale conferentie voor ondernemende studenten. Je kan er dus heel veel van elkaar leren."

Toekomst De Fairtrade Gids

Ondanks deze successen weet Allard nog niet of De Fairtrade Gids haar toekomst is. Ze heeft namelijk ook nog wat andere prioriteiten. ,,Ik zit in het laatste jaar van mijn studie communicatie en ik begin dit jaar ook nog aan een studie psychologie. Dus studeren heeft in elk geval het komende jaar nog wel prioriteit. Ik wil eerst mijn hbo-studie afmaken. Maar ik blijf zeker bezig met De Fairtrade Gids." Daarom gaat ze de komende tijd hard aan de slag om de website verder op te bouwen. ,,Ik heb nu al een Facebookpagina, maar wil ook snel mijn website online hebben. Daar ben ik nu mee bezig. Ook wil ik gaan bloggen. Ik zie het als mijn missie om het kopen van eerlijke kleren makkelijker te maken."