Actueel

Webwinkels vaak onbereikbaar voor klanten door ontbreken contactgegevens

 
GettyImages GettyImages
GettyImages
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Grote webwinkels hebben vaak geen telefoonnummer of mailadres voor klanten op hun site staan, terwijl ze dit wel verplicht zijn. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek bij de honderd grootste webshops van Nederland.

Lees verder onder de advertentie

Daarvan hadden er slechts 37 hun zaakjes op orde. Bij veel webwinkels ontbreekt het mailadres of het telefoonnummer, soms zelfs allebei, schrijft NU.nl. Bij sommige andere webshops zijn de contactgegevens er wel, maar zijn ze heel moeilijk vindbaar, bijvoorbeeld doordat ze alleen in de algemene voorwaarden staan.

Sinds mei vorig jaar moeten webwinkels een telefoonnummer en een mailadres hebben waarbij klanten met vragen terechtkunnen. Bovendien moeten die contactgegevens relatief makkelijk te vinden zijn. Maar dat is dus lang niet altijd het geval.

Lees ook: Retaildeskundige Dirk Mulder (ING): ‘Local hero en Gen Z gaan de winkelstraat redden’

Lees verder onder de advertentie

Ongeveer de helft (46) van de onderzochte bedrijven heeft wel een telefoonnummer, maar geen mailadres of een mailadres dat moeilijk te vinden is. Dat geldt voor onder meer AliExpress, Amazon, IKEA en Nike.

AliExpress, Whish, Etsy en Veepee hebben wel een nummer, maar dat is heel duur en er wordt niet opgenomen. Bij Amazon, eBay en Shein ontbreekt het telefoonnummer. Bij veel andere webshops is een nummer alleen te achterhalen via een omweg, bijvoorbeeld via een chatbot of een buitenlandse site.

Energieleveranciers hebben zaakjes beter op orde, maar niet perfect

De Consumentenbond keek ook naar 31 energieleveranciers. Die blijken allemaal aan de regels te voldoen. Bovendien kom je niet in lange wachtrijen terecht: binnen één minuut werd er opgenomen.

Lees verder onder de advertentie

Wel stoort de bond zich eraan dat het telefoonnummer en het mailadres enkele leveranciers, waaronder Eneco en Energiedirect, er alleen zijn voor wie een nieuw contract wil afsluiten. ,,Bestaande klanten worden meestal afgewimpeld en doorverwezen naar andere kanalen.”

Volgens de Consumentenbond overtreden de bedrijven daarmee de regels. Maar Essent, het moederbedrijf van Energiedirect, spreekt dat tegen en verwijst naar toezichthouder ACM. Die stelt dat deze werkwijze inderdaad is toegestaan. Wel vindt de ACM het klantonvriendelijk.

Lees ook: ‘Over 1 uur verloopt deze aanbieding’: de aftelklok is misleidend, zo verleid je wel tot aankoop

Lees verder onder de advertentie