Nieuws Actueel

Mark Rutte: 'Sterke economie te danken aan ondernemers'

Een optimistische Mark Rutte spreekt woensdag zijn dank uit aan ondernemend Nederland tijdens de Week van de Ondernemer. De economie groeit gestaag, en dat is volgens de premier 'voor het allergrootste deel aan ondernemers te danken'. Zélfs socialistische economen zijn positief over het kabinetsbeleid, knipoogt de minister-president.

Bram de Vrind 13 april 2016

Rutte weekvdondernemer

Lees ook:Video Mark Rutte: 'Nederland draait gewoon lekker'Week van de Ondernemer: 5 ultieme apps waarmee je tijd gaat besparenWeek van de Ondernemer: Must voor ondernemersWeek van de Ondernemer: De drie belangrijkste innovatietrends

Mark Rutte staat voor een uitpuilend Beatrix Theater in Utrecht. Energiek als altijd en speechend uit de losse pols. Hij is in een busje met ondernemers Martijn Bos (Boska Cheeseware) en Harmen van der Meulen (Futurum Shop) naar het evenement afgereisd en roemt hun aanstekelijke enthousiasme. "Dat bewijst maar weer: als je echt gelooft in wat je doet en er vol voor gaat, komt succes meteen dichterbij."

KopgroepDe premier begint zijn speech genoegzaam: "We hebben in Nederland gelukkig reden tot enig optimisme", Zelfs de socialistische economen Willem Vermeend en Rik van der Ploeg zijn positief over het kabinetsbeleid, aldus de VVD-partijleider. De economen schreven dat Nederland van de Europese achterhoede (2012) naar de kopgroep is geschoven. En dat de belangrijkste verdiensten van Rutte 2 zijn: 'het gezond maken van de overheidsfinanciën, de sterke economie en het behoud van de sociale verzorgingsstaat in een wereld waarin zorg en sociale zekerheid op de tocht staan'. "Ik citeer dus niet het verkiezingsprogramma van de VVD", knipoogt Rutte.

De economische groei heeft het kabinet voor het 'allergrootste deel aan u te danken', richtte de premier zich tot de zaal. "Aan de ondernemers van Nederland en aan de mensen die voor u werken."

Extra zuurstofHet kabinet zet in op het creeëren van de juiste randvoorwaarden voor ondernemers. Rutte noemt 'grote hervormingen', zoals het 'terugdringen van het begrotingstekort' en 'de zorg en andere voorzieningen veilig stellen voor de toekomst'. "Voor het eerst in jaren konden de lasten voor mensen en bedrijven weer naar beneden en dat is extra zuurstof voor de economie."

Maar de werkloosheid is 'echt nog een groot probleem', vervolgt Rutte. "Meer banen voor mensen is en blijft de grootste sociaal-economische opgave waar we voor staan." Hij roept ondernemers op 'om te investeren en kansen te grijpen.'

Laaghangend fruitAls voorzitter van de Europese Unie hamert Rutte op verdere integratie van de interne Europese markt. Daar 'hangt nog zoveel laaghangend fruit'. "Als we alles uit de interne markt halen wat er in zit, kan de Europese economie groeien met zo'n 1250 miljard euro. Dat is twee keer de Nederlandse economie."

Het moet volgens de premier 'veel makkelijker worden om zaken te doen over de grens, juist ook voor het Nederlandse MKB'. Daarmee heeft Europa nog een lange weg te gaan: "In de praktijk zijn er nog teveel belemmeringen. Nog steeds moeten in de EU treinen bij de grens van machinist wisselen omdat beroepskwalificaties niet worden erkend."

Hard aan trekken"Ook dat is de interne markt – of beter gezegd: het gebrek eraan", besluit de premier "En ook dat moet ons motiveren om het beter te doen. Nederland gaat daar de komende drie maanden nog heel hard aan trekken."