Nieuws Actueel

Welke vakslager maakt het beste Zeeuwse spek?

Er staat een trofee klaar voor de slager die het lekkerste Zeeuws spek vervaardigt. De spekcompetitie is een onderdeel van een Zeeuws programma over voedsel, dat zich afspeelt tijdens de Dutch Agri Food Week. Slagers kunnen zich nog een week inschrijven, meldt de PZC.

Frank Balkenende | Foto: Marcelle Davidse 22 september 2016

Zeeuwsspek Marcelle Davidse

De wedstrijd wordt op touw gezet door Food Delta Zeeland en Zeker Zeeuws in samenwerking met SVO Vakopleiding Food en de Koninklijke Nederlandse Slagers.

Gouden Eeuw

Zeeuws spek ligt in Nederland bij elke slager in de vitrine. De hamvraag is natuurlijk: wat is Zeeuws spek en waarin onderscheidt zich dat van andere speksoorten? Een glashelder antwoord is er niet, zegt Rinus de Rijder, onderwijsmanager van SVO Vakopleiding Food. "Zeeuws spek komt niet in historische documenten voor. We weten wel dat VOC-schepen die onder meer vanuit Middelburg vertrokken voor hun lange reis naar Indië, gezouten spek meenamen."

Typisch Zeeuws was dat de varkensbuik werd gebrand met stro. "Waarschijnlijk gaf dat een bijzondere smaak aan het spek. Nu gebeurt dat niet meer." Recepten voor de bereiding van Zeeuws spek zijn piepjong. Rond 1980 duiken ze op, weet De Rijder. Het spek wordt ingezouten of in een pekelbad gelegd, gemarineerd met paprika en ketjap en daarna 'afgegrild op 120 graden'.

Echt Zeeuws

De Rijder vindt het opmerkelijk dat Zeeuws spek overal in Nederland te koop is. "Elke slager heeft het. Wat dat betreft is Zeeuws spek meer ingeburgerd dan de bolus." De Zeeuwen kopen het nog massaal.

Zelfslachtende slagerij Mieras in Wemeldinge, die ook een stukje spek inzendt, slijt per week zo'n dertig kilo Zeeuws spek. Kruiden gebruiken ze niet, zegt medewerker Mark Staal. "Alleen een zoutvervanger op basis van kalium. Daardoor is ons spek minder zout." Overigens is Mieras' spek echt Zeeuws, want de varkens komen uit Kruiningen.

De tekst gaat verder onder de foto

Mark Staal van slager Mieras in Wemeldinge snijdt Zeeuws spek van Zeeuwse varkens

Voedselinnovatie

Tijdens Dutch Agri Food Week (12 tot en met 25 oktober) staan voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie centraal. Boeren, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan veilig en gezond voedsel.

Inschrijven voor de verkiezing kan nog een week. Deelnemers moeten 28 september een stuk spek inleveren bij SVO Vakopleiding Food in Goes. Een dag later keurt een vakjury de inzendingen. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat maakt de winaar 13 oktober bekend tijdens de bijeenkomst 'Zeeland werkt in food'.