Nieuws Actueel

Veel werk maar niet gelukkig? Zo start je vol energie

Ondernemers spenderen heel wat tijd aan hun werk. Het is van groot belang dat ze zich daar goed bij voelen. Voor een deel hebben ze dat zelf in de hand, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. In dit artikel vijf tips om gelukkiger te zijn met het werk.

Charlotte Fouquet/Beeld: Pixabay 30 juli 2019

Werk geluk ondernemen tips lifestyle

1. Minimaliseer de reistijd

Wie lang moet reizen voor het werk, kan daar ongelukkig en zelfs ziek van kan worden. Margo Hilbrecht van de universiteit van Waterloo in Canada ontdekte dat hoe langer het duurt eer je aan de slag kunt gaan, hoe minder tevreden je bent met je leven in het algemeen, zo schrijft HLN.

Veel mensen die reizen voor hun werk ervaren een lange reistijd inderdaad als tijdverlies. Bovendien betekent het minder tijd voor het gezin, en voor sport en ontspanning. En laat dat nu net zaken zijn die je gelukspeil doen stijgen.

2. Zorg voor een aangename werkomgeving

Niemand wordt vrolijk van een grijze, saaie werkruimte. Internationaal onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat planten in een werkruimte tot minder stress, meer creativiteit en een betere gemoedstoestand leiden.

Hoogleraar arbeidspsychologie Peter Warr en journalist Guy Clapperton bevestigen in hun boek ‘The joy of work?’ dat een plezierige werkomgeving in belangrijke mate bijdraagt aan geluk op de werkvloer. Sla dus de handen in elkaar met collega’s en werknemers en zorg ervoor dat het aangenaam vertoeven is in je werkruimte.

Lees ook: De zeven regels voor werkgeluk volgens Twitter-topman Bruce Daisley

3. Behoud de regie over je ondernemerschap

Autonomie is noodzakelijk voor het welbevinden van je werknemers. Dat blijkt onder andere uit het Nationaal Geluksonderzoek, gevoerd door prof. Lieven Annemans (UGent), en een studie van de Universiteit van Birmingham. Zelf je dag kunnen inplannen, zelf kunnen bepalen waar je werkt, de volgorde van de taken bepalen zijn voor het personeel essentieel om het gevoel te hebben dat ze de touwtjes in handen hebben.

Lees ook: Zo stimuleer je je medewerkers om de hele dag bakken energie te hebben

4. Slaap voldoende

Wat geldt voor geluk in het algemeen, is evenzeer waar voor geluk op het werk. Wie voldoende slaapt, voelt zich fitter, kan zich beter concentreren én ervaart een hoger geluksgevoel. Ga dus op tijd slapen en leg die smartphone(s) ruim een uur voordat je het licht uit doet weg voor een goede nachtrust.

5. Hou het doel voor ogen

Wie zichzelf doelstellingen oplegt, en die ook behaalt, wordt daar gelukkiger van, vertelt auteur Gretchen Rubin in haar bestseller ‘The Happiness project’. Bepaal dus ook binnen je onderneming concrete doelen, zoals het binnenhalen van een klant of doorgroeien naar een hogere functie.