Nieuws Actueel

Werkpaard op hoge hakken

Jarenlang leidde ze haar eigen kledingzaak, maar tegenwoordig werkt de Zutphense Mirel van Zeeventer (42) als zelfstandig klusvrouw. ,,Ik word vrolijk van dit werk'', zegt ze in gesprek met het AD.

Daniella Elshof | Foto: Patrick van Gemert 13 september 2016

Mirel 1

'Een muur schilderen of behangen? Met liefde ruilt Mirel haar hakken in voor een paar gemakkelijke schoenen als ze langskomt voor klusjes in en om het huis. Met haar blonde haar, hoge hakken en lange nagels oogt ze bepaald niet als typische klusvrouw. En in een witte overall zul je haar ook niet tegenkomen. ,,Dat past niet bij mij. Tijdens het werk draag ik het liefst een oude spijkerbroek met een shirtje en een paar dure laarsjes die ik tijdens het klussen al eens heb verpest met verf."

Stalen neuzenGeen stalen neuzen voor Mirel dus. Maar ook al ziet ze eruit als een luxepaard, ze is wel degelijk een werkpaard. ,,Mensen verwachten niet van mij dat ik dit werk doe. Maar ik was altijd al aan het klussen thuis en bij familie en vrienden. Schilderwerk, sauzen, stuken, behangen. Ik kan het goed en vind het leuk. Dus eigenlijk is dit niet eens zo'n vreemde stap."

Baby op komstToch groeide het besluit om een eigen klusbedrijf te beginnen vooral door de omstandigheden. Mirel was eigenaar van een modewinkel. Zes dagen in de week aan de bak en toen raakte ze in verwachting. Een tweede leg, zoals dat zo mooi heet.

Ze had al een 17-jarige dochter uit een vorige relatie en nu kwam daar dus een baby bij.

,,Mijn franchisecontract liep af, ik was net zwanger, het leek me een goed moment om wat anders te gaan doen. Ik heb jarenlang keihard gewerkt, dat wilde ik niet meer met een kleintje thuis." Hoewel ze het heerlijk vond, zonder werk met haar kindje thuis zijn, begon het al snel weer te kriebelen. ,,Ik ontleen ook eigenwaarde en zelfvertrouwen aan mijn werk, niets doen was voor mij eigenlijk geen optie. Maar als je 42 jaar bent, valt het niet mee een baan te vinden in de modewereld. Te oud, te duur, overgekwalificeerd. Talloze sollicitaties zonder resultaat verder ben ik gaan kijken naar wat ik verder goed kan.''

OntspannenKlussen dus. ,,Bij de Kamer van Koophandel lagen ze dubbel toen ik me op mijn hakken kwam inschrijven als zelfstandig klusser. Maar ik word vrolijk en ontspannen van dit soort werk. En dat je meteen resultaat ziet van wat je doet, bezig bent om dingen mooier te maken, dat maakt het zo leuk."

VoldaanHaar eerste opdrachten heeft ze inmiddels achter de rug. ,,Naderhand reed ik met zo'n voldaan gevoel weer naar huis. Dit past echt bij mij."

En de mode? Mist ze die? Wat modieus is, trekt Mirel gewoon aan. Haar kasten puilen nog altijd uit van de hakken en hippe kleren. Maar niet meer als werkkleding.

,,Laat mij maar bezig zijn met de kitspuit en een pot met verf, ik wil gewoon schilderen."

Mirel van ZeeventerWas: Eigenaar van een modewinkelIs nu: Zelfstandig klusvrouw