Nieuws Wet- en regelgeving
Rutte IV intensiveert controle schijnzelfstandigheid en 'leent' uit Belgische zzp-wetgeving
Het kabinet intensiveert de controle naar schijnzelfstandigheid. Daarnaast zal worden gekeken hoe in België de wetgeving rond zzp’ers is geregeld en of daar onderdelen van te gebruiken zijn. Deze toezeggingen deden minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën donderdagmiddag tijdens het zzp-debat met de vaste Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Veel zzp'ers doen hun werk met passie en in vrijheid. Werkgevers die werken met wurgcontracten en schijnzelfstandigheid moeten worden aangepakt. Foto: archief
Debatten over zelfstandigen gaan vaak over uitbuiting aan de onderkant van de markt. Ook de discussie in de vaste Kamercommissie vandaag botste regelmatig tussen partijen die het opnemen voor de echte zzp’er – ‘die in vrijheid bouwt aan onze samenleving’ (Chris Stoffer/SGP) – en zij die oog hebben voor de gedupeerden – ‘sommigen hebben bescherming nodig’ (Marijke van Beukering/D66).
De twee bewindslieden zijn het unaniem met de Tweede Kamer eens dat uitbuiting en wurgcontracten moeten worden aangepakt. Het gaat de Tweede Kamer alleen niet snel genoeg. De Kamer eist dat de Belastingdienst nu echt eens die uitwassen gaat aanpakken. Van Rij, politiek verantwoordelijk voor de Belastingdienst, kon het niet laten om de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) als een gedrocht te benadrukken. ,,Er moet gehandhaafd worden, maar ik ben die bokser waarvan één arm op de rug is gebonden”, zei de CDA-politicus. Hij doelde daarmee op de onderbezetting bij de belastingdienst, maar ook op de complexiteit van het zzp-dossier. ,,Om de handhaving beter uit te voeren komen er 39 mensen bij, komen nu uit de opleiding, dat betekent een verdubbeling. In het najaar kom ik met een plan van aanpak waarin ik verder zal ingaan op die intensivering.”
Lees ook: Zelfstandigen teleurgesteld hoe Rutte IV schijnconstructies gaat aanpakken
Naming and shaming van bedrijven die ‘randen opzoeken‘
Van Rij zei de Kamer toe naming and shaming niet uit te sluiten van bedrijven die bewust ‘de randen opzoeken en er overheen gaan‘.
Overigens is er dit najaar een rondetafelgesprek tussen minister Van Gennip en de directies van de platformbedrijven. ,,De inhoud is niet alleen de handhaving, maar ook het feit dat zijn zich aan de Arbo-regels dienen te houden”, aldus Van Gennip, die meldde dat vier bedrijven zijn aangeschreven door haar arbeidsinspecteurs. ,,Gesprekken op directieniveau is een zwaar middel, dat maakt indruk.”
"Het is een inspiratiebron om te bestuderen. Wat kunnen we ervan leren?”
Minister Karien van Gennip zei tijdens het debat toe dat zij serieus de aanpak in België gaat onderzoeken. ,,Het is een inspiratiebron om te bestuderen. Wat kunnen we ervan leren?” Bij onze zuiderburen is de ‘zzp-wet’ veel meer gebaseerd op maatwerk. Er is daar sprake van een sectorale aanpak, terwijl we het in Nederland het hele zzp-domein in een model is gegoten.
Met regelmaat heeft Hans Biesheuvel van ONL dat al bij haar departement ingestoken. ,,Per sector zijn er aanvullende maatregelen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Het werkt goed”, aldus Biesheuvel. ,,Er is daardoor veel minder weerstand en discussie als het gaat over zelfstandigen. In Nederland blijven we hangen in oude beelden die worden gevoed vanuit de onderbuik.”