Aangeboden door Autoriteit Consument & Markt (ACM)

Branded Content Wet- en regelgeving

Prijsafspraken met je concurrent? Niet doen!

Prijsafspraken, marktverdelen, gevoelige informatie uitwisselen? Ondernemers, begin er niet aan. Ken de regels voor eerlijke concurrentie, want als je tegen de lamp loopt, kan jouw bedrijf en jij persoonlijk zware boetes tegemoet zien.

Theo Loth 9 december 2019

Prijsafspraken illustratie

Illustratie: Flos Vingerhoets

Als je denkt dat alleen grote bedrijven met grote namen onder de loep liggen van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), heb je het mis. Ook aan kleine ondernemers, zoals aannemers, taxibedrijven en uienkwekers zijn forse boetes opgelegd.

Uit den boze

,,Kartelvorming is uit den boze omdat het prijzen opjaagt, de kwaliteit van de producten niet beter wordt of de service vermindert. Kartels maken de deelnemende bedrijven lui, het geld stroomt toch wel binnen en er is geen reden om het product te verbeteren. Daarom zijn we er zeer alert op,” zegt Michiel Denkers ,directeur mededinging ACM. De opgelegde boetes kunnen enorm oplopen, tot wel 40% van de jaaromzet. Ook kunnen de deelnemers persoonlijk worden beboet.

''Daarnaast krijgen wij concrete tips, bijvoorbeeld van ondernemers die de dupe zijn of van collega-toezichthouders en opsporingsdiensten''

Michiel Denkers, directeur mededinging ACM

Er is sprake van een kartel als bedrijven afspreken om níet met elkaar te concurreren. Ze stemmen dan bijvoorbeeld hun prijzen voor klanten of werkgebieden af. Of ze spreken af wie welke aanbesteding mag winnen. Bedrijven en consumenten betalen hierdoor te veel zonder dat ze het weten. Ook kunnen eerlijke bedrijven door kartels van de markt worden geweerd.

De ACM is in het leven geroepen om schadelijke concurrentievervalsing te bestrijden. Denkers: ,,Wij hebben speciale teams voor het opsporen van kartels. Dat doen zij onder andere door mensen uit verschillende sectoren te spreken en middels datascreening. Daarnaast krijgen wij concrete tips, bijvoorbeeld van ondernemers die de dupe zijn of van collega-toezichthouders en opsporingsdiensten.”

‘Ik ken een kartel, wat nu?’

De ACM heeft een inkeerregeling voor kartelzondaars in het leven geroepen. Als een bedrijf - groot of klein - zelf zijn kartel meldt, kan het een boete ontlopen of een korting op de boete krijgen.

Kijk op www.acm.nl/kartels hoe je een kartel kunt melden en wat de inkeerregeling inhoudt.