Nieuws Wet- en regelgeving

Wetswijzigingen 1 januari 2023: dit verandert er voor ondernemers

Op de eerste dag van het nieuwe jaar gaan er een aantal nieuwe wetten of wijzigingen op bepaalde wetten gelden. In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste wetswijzigingen per 1 januari 2023 voor ondernemers.

Van onze redactie 27 december 2022

Wet wijziging ondernemers 2023 wkr regeling onkosten vergoeding minimumloon verhoogd korting retail

Belangrijkste wetswijzigingen ondernemers 1 januari 2023:

Verhoging thuiswerkvergoeding

De grens voor belastingvrije thuiswerkvergoeding gaat met 15 cent per dag omhoog. De regeling is in 2022 ingevoerd om als werkgever onbelast de kosten voor thuiswerkend personeel te kunnen vergoeden. Deze was 2 euro per dag en wordt dus 2,15 per dag belastingvrij. Bij een hogere thuiswerkvergoeding per dag moet er wel belasting over worden betaald.

Stijging minimumloon

Het minimumloon voor je personeel stijgt op 1 januari 2023 met 10,15 procent. Dat betekent dat medewerkers van 21 jaar en ouder recht hebben op minimaal 1934,40 euro bruto per maand. Dit bedrag geldt bij een volledige werkweek, hoeveel uur dat per week is, is afhankelijk van de cao. In de meeste branches is een voltijds werkweek 36, 38 of 40 uur.

Lees ook: Werkgeversorganisaties: wees terughoudend met loonsverhogingen

Werkkostenregeling tijdelijk uitgebreid

Met de werkkostenregeling kun je als werkgever onbelast bepaalde voordelen aan je werkgever geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een sportabonnement of personeelsfeestjes. Deze regeling wordt verruimd per 1 januari 2023 van 1,7 procent van de loonsom tot 400.000 euro. En naar 1,92 procent voor de loonsom boven die grens van 400.000 euro.

Reiskostenvergoeding verhoogd

Na 1 januari mag je 2 cent meer onbelast aan reiskosten vergoeden van je medewerkers. Waar dit nu nog 19 cent per kilometer is, wordt de reiskostenvergoeding 21 cent per kilometer. Per 1 januari 2024 wordt deze met nog één cent verhoogd naar 22 cent per kilometer. Zo wil het kabinet compenseren voor de gestegen benzineprijzen.

Hiermee ontstaat geen verplichting om als werkgever een vast bedrag of überhaupt een bedrag uit te keren als reiskostenvergoeding. Ook staat het je vrij om een hoger bedrag dan het vrijgestelde bedrag uit te keren als reiskostenvergoeding.

Zelfstandigenaftrek omlaag

De fiscale voordelen voor zzp'ers worden de komende jaren afgebouwd. Tot en met 2027 neemt het bedrag dat zelfstandigen af kunnen trekken van hun belasting naar beneden. Waar deze zelfstandigenaftrek over 2022 nog 6310 euro bedraagt, wordt de zelfstandigenaftrek over 2023 5030 euro. Voor de jaren erna zal het bedrag nog verder afnemen tot 900 euro in 2027. Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek dien je als zelfstandige minimaal 1225 uur aan je onderneming te werken in het jaar waarover je gebruik wilt maken van het fiscale voordeel.

Misleidende kortingen niet meer toegestaan

Een korting dient per 1 januari 2023 een korting te zijn ten opzichte van de laagste verkoopprijs van het product in de 30 dagen voorafgaand aan de kortingsdatum. Daardoor is het niet langer mogelijk om een product duurder te maken om daarna reclame te maken met een kortingsprijs die tot vorige week nog de 'gewone' verkoopprijs is. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft aangekondigd extra controles uit te voeren op de nieuwe regeling.

Uitzonderingen op de nieuwe wet zijn er ook. Voor producten die korter dan dertig dagen op de markt zijn stapelprijzen en bederfelijke producten is de nieuwe wet niet van toepassing.

Kantoor moet minimaal energielabel C hebben

Alle kantoren met meer dan 100 vierkante meter oppervlak moeten minimaal energielabel C hebben, daar zit een energie-index van 1,3 of beter aan gekoppeld. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is.

Lees ook: Ondernemers steeds creatiever in energiebesparing: tips voor 5 branches

Aanpassing gebruikelijkloonregeling

Het peilbedrag in de gebruikelijkloonregeling wordt aangepast. Waar je als ondernemer nu nog minimaal 75 procent dient te verdienen van iemand in een vergelijkbare functie, verandert dit per 1 januari 2023 naar 100 procent. De overige vereisten blijven hetzelfde, namelijk een minimaal bedrag van 48.000 euro en meer verdienen dan het loon van de werknemer met het hoogste salaris.

Meer wetswijzigingen 2023

Er zijn in specifieke branches meer wetswijzigingen. Hier vind je het complete overzicht met alle aanpassingen in Nederland voor 1 januari 2023.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws