Nieuws Wet- en regelgeving

Oproep bij Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG): 'Werkgever, dicht gat tot 100 procent'

Per 1 juli hebben alle partners van vrouwen die net bevallen zijn, recht op vijf weken extra partnerverlof dankzij de invoering van de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). Partners krijgen vanaf die datum 70 procent van het partnerverlof vergoed. Volgens WOMEN Inc. niet voldoende en daarom: een oproep richting werkgevers.

Van onze redactie 22 juni 2020

Ouder partner verlof wet wieg

Vijftig procent van de ouders wil werk en zorg het liefst gelijk verdelen. Foto: Unsplash

De helft van de ouders wil werk en zorg het liefst gelijk verdelen, dit lukt slechts bij een op de tien. ,,Dit heeft te maken met de keuzemogelijkheden van ouders en de manier waarop wij denken over de rol van vrouwen en de rol van mannen binnen een gezin. De uitbreiding van het partnerverlof kan hierin een doorbraak betekenen'', zo betoogt WOMEN Inc.

De organisatie heeft als missie om de kansen van vrouwen in Nederland te vergroten op de thema’s geld, gezondheid en beeldvorming. Dat doet men door vrouwen zelf aan te spreken en onderwerpen breder maatschappelijk op de agenda te zetten, bij politici, media, bedrijfsleven, instituten, wetenschappers en overheden.

''We roepen werkgevers op om het gat te dichten en het verlof aan te vullen tot 100 procent''

WOMEN Inc.

Dit is het verschil tussen partnereverlof en ouderschapsverlof

Partnerverlof, ook wel geboorteverlof genoemd, is het verlof dat een partner kan opnemen na de bevalling. Deze dagen zijn dus gereserveerd voor de partner en niet voor de kersverse moeder. Ouderschapsverlof is bedoeld voor zowel de moeder als de partner. Beide ouders hebben recht op evenveel ouderschapsverlof.

Een zelfstandige ondernemer heeft geen recht op partnerverlof. Dat is het risico van ondernemen vindt de overheid. Een zwangere zzp’er heeft wel recht op op een uitkering van ten minste zestien weken tijdens en na de zwangerschap. Deze uitkering heeft de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). Zelfstandige ondernemers hebben geen recht op ouderschapsverlof, zij moeten zelf vrij nemen van hun werk.

Oproep aan werkgevers: dicht het gat tot 100 procent

Door de invoering van de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) krijgen partners 70 procent van het partnerverlof vergoed. Het is volgens de organisatie daarmee nog steeds niet voor iedereen weggelegd om dit verlof ook daadwerkelijk op te nemen, met name voor mensen met lagere inkomens kan dit een drempel zijn.

WOMEN Inc. roept daarom werkgevers op om het gat te dichten en het verlof aan te vullen tot 100 procent. En om medewerkers goed te informeren over de WIEG en hen te motiveren het verlof daadwerkelijk op te nemen.

Lees ook: Medewerkers Unilever krijgen zes weken volledig betaald partnerverlof

Donderdag lanceert WOMEN Inc. het online magazine ‘Zo werkt het. Editie WIEG // uitgebreid partnerverlof'. In dit magazine staat informatie over de wet en de voordelen ervan, voor werknemers en organisaties. Ook staan in het magazine artikelen over bedrijven en organisaties die het 100 procent betaald verlof al aanbieden. Voorbeelden zijn Coca Cola, bakkerij Maison Kelder, &samhoud en de Goede Doelen Loterijen.

Lees ook: Rutgers-onderzoek: vaderschapsverlof blijft moeilijk te regelen

Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG)

Vanaf 1 juli kunnen partners maximaal vijf weken (vijf keer het aantal werkuren per week) aanvullend partnerverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend partnerverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend partnerverlof opnemen binnen zes maanden na de geboorte van het kind. En zij moeten eerst het partnerverlof van een week hebben opgenomen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.