Nieuws Actueel

'Wie wil hier nou niet zitten?'

René Cazander | Foto: Ruud Voest 6 januari 2016

Neude Postkantoor Startups

Jonge ondernemers en start-up-bedrijfjes staan in de rij voor een tijdelijke werkruimte in het voormalige postkantoor op de Neude in de Utrechtse binnenstad, meldt het AD.

Dit kolossale pand staat al enige tijd leeg en wordt, zoals de plannen er nu uitzien, net na de zomer verbouwd tot bibliotheek. Zolang het pand leegstaat, is het door eigenaar ASR in beheer gegeven van Camelot. Die verhuurt het tijdelijk aan jonge en startende bedrijfjes.

Volgens woordvoerder Bob de Vilder hebben zich al tientallen kandidaten gemeld, sinds Camelot eind december het postkantoor in beheer heeft gekregen.

Negen ruimtes"Wie wil hier niet zitten?" klinkt het enthousiast uit de mond van De Vilder. Camelot mag tijdelijk negen ruimtes verhuren. "We zijn nu met gesprekken bezig. Ik denk dat het eind volgende week wel vol zit", schat De Vilder in.

Camelot heeft in Utrecht een kleine 640 tijdelijke eenheden in beheer, verdeeld over de hele stad.

De jonge ondernemers Thijs Verheul, Jules Berden en Thijs Slijkhuis zijn de eerste gelukkigen die met hun bedrijf United Wardrobe al een twee ruimtes in het voormalige postkantoor in hartje Utrecht tot hun beschikking hebben gekregen. Deze week zijn daar een tekenschool en een kunstenaar bijgekomen.

KledingUnited Wardrobe, waar je online tweedehands kleding kunt kopen en verkopen, heeft in één ruimte zes bureaus staan. De andere kamer is om te vergaderen. Samen naar schatting 80 vierkante meter. Maar zolang die niet verhuurd wordt, kunnen Verheul en de zijnen ook een plekje zoeken in de grote hal, die er nog steeds vrijwel hetzelfde uitziet als toen het postkantoor op de Neude nog open was.

De 23-jarige Verheul en zijn compagnons zaten hiervoor 1,5 jaar, eveneens via Camelot, in een voormalig bankgebouw op het Herculesplein. Een stek die in geen velden of wegen te vergelijken is met zijn nieuwe werkplek, aldus Verheul: "Dat was een duffe locatie. Waar we nu zitten is geweldig. Hier heb je mooie hoge plafonds en je zit in hartje Utrecht."

Op het Herculesplein is bij United Wardrobe twee keer ingebroken. "Ik denk dat Camelot ons zielig vond en ons daarom deze plek heeft aangeboden."

Lage huurVerheul en zijn campagnons hoefden geen seconde na te denken toen ze het geweldige aanbod kregen om met hun bedrijf naar de Neude te verkassen.

Wat de plek helemaal top maakt is, de huur die United Wardrobe moet betalen. Schrik niet: 500 euro per maand inclusief. "Voor dat geld zit je nergens in de Utrechtse binnenstad", zegt Verheul trots.

Tegenover de lage huur staat wel dat de gelukkigen geen zekerheid hebben.

"Ze weten dat het allemaal op een dag stopt", geeft Camelot-woordvoerder De Ridder de keerzijde van de constructie aan.