Nieuws Actueel

'Wij zijn geen ijsverkopers, maar ijsbereiders'

David Hoppenbrouwer en Tjeerd Korten bereidden zich zorgvuldig voor toen ze ijssalon David's Gelato in Gouda in 2014 openden, zo schrijft het AD.

Bert van den Hoogen | Foto: Frank de Roo 1 augustus 2016

Ijsbereiders 1065

Mooi weer betekent drukte bij de ijssalons. Het brengt veel ijsliefhebbers op de gedachte om zelf ijs te gaan verkopen. David Hoppenbrouwer (28) en Tjeerd Korten (28) uit Moordrecht zijn niet over één nacht ijs gegaan voordat ze twee jaar geleden aan de Lange Tiendeweg in Gouda IJssalon David's Gelato openden.

OpvoedenIn de vitrine van David's Gelato zijn het bananenijs en citroenijs wit en zijn de meeste bakken gevuld met sorbets die eruitzien en proeven als roomijs.

Voor David en Tjeerd is dat logisch. David: "Een banaan en citroen zijn van buiten geel, maar van binnen wit, dus krijg je niet geel maar wit ijs. Het gaat om de smaak en dan met alleen verse producten, dus geen poedertjes of gelletjes uit een pakje.'' Tjeerd: "Geel bananenijs kan niet natuurlijk zijn. Dat mensen het witte ijs niet direct kiezen, is dan maar zo. Dan moeten we de mensen maar opvoeden. Als ze het proeven, begrijpen ze het en komen ze terug. Sorbets zijn op waterbasis, waardoor mensen met een glutenallergie ze toch kunnen eten.''

KennisHet is nog maar het topje van de ijsberg aan kennis waar David en Tjeerd over beschikken. Of eigenlijk is David de vakman en Tjeerd de zakenman. David: "Ik heb een paar jaar in allerlei restaurants in Gouda gewerkt. Ik merkte dat ik het dessert het leukste vond om te maken. Je hebt er al je culinaire kennis voor nodig. Ik had ook altijd al de droom om iets voor mezelf te beginnen.'' Tjeerd: "Al tijdens mijn opleiding bouwtechnische bedrijfskunde wist ik dat ik een eigen bedrijf wilde beginnen. In de bouw is dat vanaf je studie heel moeilijk. Ik ken David al sinds we 3 jaar oud zijn en we kennen elkaar door en door.''Met het idee om een ijszaak te beginnen, benutten ze hun vakantie in Noord-Italië om veel ijssalons en -fabrieken langs te gaan en in Bologna de Gelato University te bezoeken. David wilde zeker weten of het echt een goede opleiding is en ging er korte tijd later een cursus van een maand volgen. "Het was goed om de basis van het ijs maken te leren. Het was opgezet door een fabrikant van ijsmachines en leverancier van poeders waar je direct ijs van kunt maken. Toen wist ik dat ik onderscheidend kon zijn door dat niet te gebruiken en alles van verse producten te maken.''

Tjeerd: "Daar is een heel brede warenkennis voor nodig, die je vervolgens gespecialiseerd toepast op alleen ijs maken. Het is soms zelfs op moleculair niveau. Dat heb je nodig om die sorbets toch die romige smaakbeleving te kunnen geven.''

PraktijkervaringDavid deed nog praktijkervaring op door zeven maanden ijs te gaan maken in een ijssalon in Griekenland. Tjeerd sloot zich daar de laatste twee weken bij aan om 'vakantie te vieren'. "Daar hebben we de basis voor David's Gelato opgezet. Toen, in oktober 2013, is de kogel door de kerk gegaan: we gaan het gewoon doen.''

Het eerste jaar, in 2014, verkochten ze het ijs vanuit een karretje. David bereidde het ijs en Tjeerd reed de kar langs de strandjes in de buurt. Tjeerd: "Een ijssalon was best een grote stap en we wilden wachten tot er een geschikte locatie beschikbaar was.''

Toen die op de hoek van de Lange Tiendeweg en Zeugstraat vrij was, hoefde het alleen nog maar te worden ingericht. David: "De meeste ijssalons beginnen de zaak in te richten en bedenken daarna dat er ook nog ijs gemaakt moet worden. Dat ijs maken beheersten we al. Wij zien onszelf niet als ijsverkopers maar als ijsbereiders.''

IJswereldTjeerd: "We willen een ijsproductiebedrijf zijn. We volgen de ijswereld, willen weten hoe ketens van ijssalons het doen en bezoeken nog steeds veel ijszaken. We leveren al aan horecazaken in Zuid-Holland en onze ambitie is dat we aan meer ijssalons ons ijs verkopen. Dus als iemand een ijszaak wil beginnen...'' "Dat moet wel iemand zijn met passie voor ijs en voor zijn zaak'', voegt David eraan toe. "Met die instelling zijn wij ook iedere dag bezig.''

Gerelateerde artikelen:

Over 20 jaar heel gewoon: een ijsje met insectendip

De toppers en floppers van Twentse ijsbereiders