Nieuws Actueel

Wijk woest om 'passeren' Arnhemse frietkot

In de jonge Arnhemse wijk Schuytgraaf is beroering ontstaan over het lot van frietverkoopster Geertje Enneman. Dat bericht De Gelderlander.

Pieter Steenbergen | Foto: Erik van ’t Hullenaar 23 februari 2016

Geertje enneman frietkot snackbar winkelcentrum arnhem schuytgraaf

De 63-jarige Arnhemse brengt al twaalf jaar snacks aan de man vanuit een frietkot aan de Metamorfosenallee, wachtend op een echte zaak in het nieuwe winkelcentrum. Zoals de gemeente haar heeft beloofd, aldus Enneman.

KlapMaar tot haar verbazing heeft snackketen Kwalitaria een plekje gekregen in het winkelcentrum in aanbouw. Terwijl Geertje Enneman 1 juli moet wijken voor de aanleg van parkeerplaatsen.

Een klap in haar gezicht. Bewoner Paulien Jansen-Van der Willigen startte een petitie die inmiddels honderden keren is ondertekend. "Ik kom er eigenlijk nooit, wij zijn thuis niet zulke frieteters. Maar ik was er toevallig zondag. Toen ik vroeg of ze in het nieuwe winkelcentrum zouden komen, bleef het even stil. Zo is het balletje gaan rollen. Ik heb er geen direct belang bij, maar als iemand iets is toegezegd, moet die belofte worden nagekomen."

FatsoenNa twee branden in 2007 en evenzoveel inbraken, betekent dit nieuwe tegenslag voor de uitbaatster. "Toen de kar in vlammen opging, stonden ze een paar dagen later weer klaar", verwoordt bewoner Marije Klein de begaandheid in de wijk.

Enneman zelf is woedend en laat het er niet niet bij zitten. "Ik ging na de brand verder omdat mijn toekomst in het winkelcentrum ligt. Anders was ik toen wel gestopt. Ons is in 2005, toen we hier begonnen, toegezegd dat we het eerste recht hebben. Ze hadden ons moeten vragen wat we willen, een kwestie van fatsoen. Ik stap naar een advocaat om te kijken hoe sterk ik sta."

Geen afsprakenGemeente en winkelcentrum-exploitant Multi Vastgoed zeggen in een reactie dat ze geen afspraken met de uitbaatster hebben gemaakt. Volgens de gemeente heeft standplaatshouder Jurgen van Londen, van wie Enneman de zaak naar eigen zeggen inmiddels heeft overgenomen, in 2013 informatie over de procedure ontvangen. Ook 'is veel bekendheid gegeven aan het feit dat de gesprekken tussen Multi Vastgoed en makelaar Strijbosch over de verhuur in volle gang zijn'.