Nieuws Actueel

Waarom Willem-Alexander over dividendbelasting sprak in de Troonrede

‘De vennootschapsbelasting wordt lager en de dividendbelasting wordt afgeschaft.’ Dit las koning Willem-Alexander dinsdag voor uit de Troonrede tijdens Prinsjesdag. Voorafgaand vroeg de buitenwacht zich af of het ‘D-woord’ zou vallen en dat was dus het geval. Opvallend, aangezien een groot deel van de Nederlanders zich hevig verzet tegen de afschaffing.

Robbert Daalder | Foto: ANP 18 september 2018

Afschaffing dividendbelasting troonrede speech

,,Ik snap heel goed waarom ze dat doen”, vertelt speechschrijver Renée Broekmeulen. ,,Premier Rutte en alle vezels in zijn lichaam geloven in deze afschaffing. En dus nemen ze het op in deze Troonrede. Het zou gek zijn als hij zijn plannen op een belangrijk moment als deze achterwege zou laten.”

Lees ook: Rutte zet de geldkraan open: dit is de keerzijde

Niet in steen gebeiteld

Toch zet Broekmeulen, die eerder de Prinsjesdagspeeches voor toenmalige ministers van Financiën Wouter Bos en Jan Kees de Jager schreef, een flinke kanttekening bij de woorden van de koning. ,,Vergeet niet dat beleidsvoornemens nog niet in steen gebeiteld zijn. Dus ook de afschaffing van de dividendbelasting niet. En daarom snap ik ook niet zo goed waarom mensen zoveel ophef maken over het noemen van het 'D-woord' door de koning. De wet is er nog niet doorheen terwijl veel mensen dat nu wel denken. Omdat Willem-Alexander dat nu heeft gezegd.”

,,Of Rutte Willem-Alexander nu voor zijn karretje heeft gespannen? Niet helemaal. Het zijn slechts voornemens en dus zou het raar zijn als dit niet ter sprake kwam. Dat zou een teken van ongeloof in eigen voornemen zijn”, aldus Broekmeulen.