Nieuws Actueel

Willem van oudste studentenkroeg in Enschede met pensioen

Elke week vraagt de redactie van De Twentsche Courant Tubantia een streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Deze week Willem Gortemulder, uitbater van studentencafé San Remo.

Thiemo Burger | Foto: Emiel Muijderman 11 mei 2016

San remo studentenkroeg enschede emiel muijderman

Je stopt ermee?,,Ja. Na 35 jaar is het mooi geweest. Begrijp me niet verkeerd, ik heb veel plezier met de jongelui. Maar ik heb niet zo goed gezorgd voor mijn lichaam en ik word een dagje ouder."

Heb je je pensioen goed geregeld?,,Daar heb ik niet voldoende op gelet. Ik zou graag een camper kopen en door Europa reizen. Dat gaat dus niet lukken."

Maar je verkoopt het café toch?,,Het pand is van mijn broer. Ik weet echt niet hoeveel hij ervoor krijgt. Dat is tussen hem en de koper. Ik krijg nog wel een bedrag aan goodwill, maar daar hebben we het nog niet over gehad."

Je zit niet op de centen?,,Ik heb de interesse gewoon niet. Als ik geld heb, ben ik gelukkig. En als ik geen geld heb, ben ik het ook."

Ga je woonruimte huren of kopen?,,Huren. Wat denk jij? Ik heb 28 jaar met plezier boven de kroeg gewoond. Lekker studentikoos. Dat je 600, 700 of 800 euro kwijt bent aan een huurwoning wist ik niet. Er gaat een wereld voor me open."

Heb je een guilty pleasure?,,Ik ben een P.T. Een Professionele Terraszitter. Lekker buiten in de zon met een krantje erbij. Maar hoeveel ik daaraan kwijt ben? Geen idee. Teveel. Misschien 20 euro per dag?"

Dat is 560 euro in de maand.,,Dat kan straks niet meer. Eén dubbele cappuccino om de dag mee te beginnen. Thuis ontbijten en af en toe een daghap voor 6,80 euro. Dat moet lukken."

Heb je ooit wakker gelegen over geldzaken?,,Ja. Ik ben twaalf jaar geleden bijna failliet gegaan. Toen ben ik door mijn broer onder curatele gesteld. Ik ben er goed ziek van geweest. Ik kom uit een fatsoenlijk nest. Saneren moest ik. Daar ben ik niet trots op."

Dus hij is de man van het geld?,,Klopt. Op zijn 16de had hij het geld voor een Tomos al bij elkaar. Ik moest het nog lenen. Wat zal het geweest zijn? Zo'n 1.200 gulden?"

Is er dan niets veranderd?,,Ik ben wijzer geworden. Proefondervindelijk. Ik ben gewoon de oudste puber van Enschede. In augustus word ik 68. Maar onder mijn studenten ben ik jong gebleven."

Jouw studenten?,,Iemand zei laatst dat ik een soort co-ouderschap heb. 'Door de week zitten ze bij jou en in het weekend gaan ze met de was naar huis'."

Ben je als 'puber' ook gevoelig voor reclame?,,Ik heb het idee van niet, maar we zitten hier allebei in een spijkerbroek en een polootje. Je conformeert je wel. Maar ik laat me de kop niet gek maken."

Stel, je wint morgen 80.000 euro. Wat doe je ermee?,,Deels mijn appartement inrichten en een deel wegzetten. En die camper huren. Of kopen. En dan toeren."